In het gareelHersenwerkSnuffels blog kat september 2022

Na een hele warme zomer met ongetwijfeld heel veel lekker luieren, stappen we met z’n allen weer het ‘gewone leven’ in. Dit is niet alleen schakelen voor ons maar ook voor onze dieren. We moeten samen weer in het gareel.

De kans dat het omschakelen niet helemaal soepel gaat is best groot. Van relaxt en ontspannen naar verplichtingen en aanstaan. Het vergt een andere mindset en een heel andere focus. In deze omschakeling zijn we vooral met onszelf bezig, wat heel logisch is, maar waar onze dieren behoorlijk last van kunnen hebben.

Onze dieren zijn van ons afhankelijk voor hun dagelijkse verzorging en hun welbevinden. Als wij niet echt aangesloten zijn op het hier en nu, ervaren onze dieren ongemak. Onze verstrooide gedachten, onze plotselinge druk van tijd en ‘moeten’, en de hieraan vaak gekoppelde geprikkelde reacties, bezorgen onrust. Je er bewust van zijn helpt al een heleboel, maar nog fijner is als je ook daadwerkelijk actie onderneemt om het ongemak te verminderen en, nog beter, te voorkomen.

Mijn gouden Hersenwerk tips, die ik hieronder zal toelichten, geven je de handvatten die je nodig hebt om deze omschakeling van zomerse vrijheid naar het vaste ritme soepel te laten verlopen.

Mijn eerste tip is om een weekplanning te maken waarin je heel duidelijk de verzorgtijden van je dier meeneemt. Niet alleen de noodzakelijke zorg, maar ook quality time. Je zet hiermee jouw dier op de plek in je leven die hij verdient. Geen sluitpost, maar een volwaardige huisgenoot die oprechte aandacht krijgt.

Als tweede daag ik je uit je te laten inspireren door alle stappenplannen en tips die we vanuit Hersenwerk voor dieren gratis met je delen. We hebben naast de maandelijkse HersenwerkSnuffels ook onze social media kanalen waarop we meerdere keren per week ideeën aanbieden. Je hebt hiermee altijd genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan met Hersenwerk.

De derde gouden tip: zorg dat Hersenwerkmateriaal en lekkers binnen handbereik zijn. Maak een aparte kast of bak met daarin ‘the most favorites’ van jouw maatje. Doe er een bakje met lekkers alvast bij. Doordat alles al bij elkaar ligt, kun je per direct aan de slag en heb je geen enkel excuus om een Hersenwerk sessie over te slaan.

Vind je het lastig om toch aan de slag te gaan? Loop dan eens naar de kast of  bak, rammel met de doos met voertjes en kijk naar jouw dier. Grote kans dat hij verwachtingsvol naar je toe komt met een onweerstaanbare snoet die jou per direct doet smelten. Zie je dier echt en je twijfelt geen moment meer: dit is jullie quality time!

Extra fijn is dat je met deze tips niet alleen een heerlijk Hersenwerk voor je dier creëert, maar ook voor jezelf! Hersenwerk doe je samen. Hersenwerk is fun. Hersenwerk ontspant. Hersenwerk geeft jou en je dier een fijne time-out en laat dát nu enorm helpend zijn bij het wennen aan het terugkeren in het gareel van het leven na de vakantie periode. Voor je dier én voor jou!

 

 

Heel Holland Hersenwerkt: quality time

Maurin en zijn lunch

Wat heb je nodig:

 • Vershoudpapier of bakpapier (Papier! Geen plastic)
 • Boterhambakje
 • Lekkers

Heel Holland Hersenwerkt september 2022 katStap 1:
Laat de kat kennismaken met het vershoudpapier en het boterhambakje zonder lekkers. Is de kat comfortabel met het papier en het bakje ga dan naar stap 2.

Stap 2:
Strooi wat lekkers over het licht verfrommelde vershoudpapier en laat de kat zoeken. Zoekt hij ontspannen en kan hij alles vinden ga dan naar stap 3.

Stap 3:
Strooi wat lekkers in het open boterhambakje en laat de kat zoeken. Zoekt hij ontspannen en kan hij alles vinden ga dan naar stap 4.

Stap 4:
Stop het vershoudpapier in het open boterhambakje en strooi wat lekkers op het vershoudpapier, laat de kat zoeken. Zoekt hij ontspannen en kan hij alles vinden doe dan stap 5.

Stap 5:
Strooi wat lekkers op het vershoudpapier in het bakje. Doe de deksel van het broodbakje naar beneden maar niet dicht. Laat de kat zoeken.

Vindt je kat een bepaalde stap te spannend? Helemaal niet erg, maar een mooie feedback voor jou. Je zou kunnen helpen door iets te veranderen aan het Hersenwerk:

 • ipv vershoudpapier een zakdoek
 • minder diepe vouwen in het vershoudpapier
 • het bakje vasthouden om te voorkomen dat het verschuilt
 • de deksel met je duim wat verder openhouden.

 

 

Back to normal: 4 tips voor jou en je kat

 1. Je kat heeft de afgelopen weken waarschijnlijk meer aandacht gehad doordat jullie meer thuis waren. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen zullen jullie meer weg zijn. Dat kan even wennen zijn voor je kat. Door Hersenwerk te doen voor je weggaat is je kat heerlijk ontspannen en zal hij waarschijnlijk lekker gaan slapen.
 2. In de vakantie hebben jullie waarschijnlijk een ander ritme gehad, langer uitslapen, later naar bed. Probeer in de week voor alles weer back to normal gaat alvast weer richting de normale tijden te gaan, zo is de overgang voor je kat niet zo groot.
 3. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen is er minder tijd voor je kat. Plan bewust quality time met je kat tussen alle dagelijkse beslommeringen. En hoe kun je dat beter doen dan met Hersenwerk!
 4. Doordat de dagen korter worden en jullie meer weg zijn is de kans groot dat de kat minder naar buiten gaat (in geval van een buitenkat). Bied Hersenwerk eens bewust buiten aan op verschillende ondergronden, gras, afgevallen blad, verharding. Voor een binnenkat kun je buiten naar binnen halen door bijv. gras of blaadjes in een doos te doen.

 

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk september 2022 kat

Bentley de buurkat en ik kenden elkaar nauwelijks. Wel zag ik hem regelmatig lopen, en als ik zonder honden was kwam hij ook een knuffel halen. Toen ik foto’s nodig had voor Hersenwerk voor katten bedacht ik mij dat Bentley wel een mooi fotomodel zou zijn. Nu nog afwachten of Bentley dit ook een goed idee vond!

Het was geweldig om te ervaren hoe nieuwsgierig Bentley was toen ik mij installeerde op ‘zijn’ oprit. Hij onderzocht alle materialen en na een grondige inspectie richtte hij zijn aandacht op mij. Na heel veel kopjes en knuffels wilde hij maar wat graag met mij Hersenwerken. Het was zijn eerste keer Hersenwerk en het was mooi om te zien hoe snel hij begreep wat de bedoeling was. Heel relaxt volgde hij mijn handen, af en toe kopjes gevend, en daarna op zijn gemak zoekend naar het lekkers. Binnen 10 minuten waren Bentley en ik van ‘onbekenden van elkaar’ zomaar opeens ‘best friends’. Een mooi voorbeeld van de magie van Hersenwerk!

Marleen van Baal – eigenaar Hersenwerk voor Dieren

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 september 2022