Katten houden van gezelligheid
Hoe zelfstandig katten ook zijn, ze genieten wel degelijk van jouw aanwezigheid. Misschien lijkt het niet altijd zo, maar alleen al het idee dat je er bent, vinden ze fijn. Dus als opeens de vakantieperiode voorbij is en iedereen ‘vliegt uit’, is dat best even wennen voor je kat.
Bij een meerkatshuishouden zal het gezelschap van elkaar helpend zijn maar als een kat alleen bij jou woont, is het plotseling wel heel stil.
Ongezelligheid leidt tot verveling
Als je kat opeens veel alleen is, is dat ronduit ongezellig. Grote kans dat hij zich gaat vervelen en zelf allerlei activiteiten gaat bedenken. Ook al heb je dan nog zoveel kattenuitdagingen in huis, het zou zo maar kunnen zijn dat hij zijn eigen spellen gaat bedenken die voor jou ongewenst zijn.
Met Hersenwerk voorkom je verveling
Door dagelijks op vaste momenten Hersenwerk aan te bieden, zul je zien dat je kat daarna heerlijk kan ontspannen en beter om kan gaan met de stilte en het alleen zijn. Hersenwerk daagt je kat uit, mentaal en fysiek. Zeker als je Hersenwerk op maat aanbiedt, passend bij wat je kat leuk vindt, daag je hem extra uit.
De interactie met jou en het samenwerken, geeft de inspanning een extra prettige beleving waardoor je kat nog beter kan ontspannen na de inspanning.
Rituelen geven structuur
Als je één of een paar vaste momenten op de dag inplant voor Hersenwerk, zal je kat hier na een paar dagen al naar uitkijken. Zeker als je start met bepaalde geluiden of woorden of met het rammelen met een bakje vol lekkers, zal dit herkenning opleveren. Je kunt vervolgens beginnen met materiaal dat je kat kent en waarvan jij weet dat het ontspannend werkt. Struinfeestjes bieden vaak per direct ontspanning. (kijk voor Struintips in de HersenwerkSnuffels van augustus 2021)
Door je Hersenwerksessies steeds op een zelfde manier te starten en te beëindigen bouw je vaste rituelen op. Je kat zal dit zeker waarderen! Rituelen geven structuur, structuur creëert voorspelbaarheid en dat is weer goed voor de beleving van veiligheid en ontspanning. Met een koppie dat altijd ‘aan’ staat, zijn katten altijd alert. Dat maakt ze ook sneller onrustig als zaken anders zijn dan anders dus die structuur en Hersenwerk ondersteunen je kat perfect!
Terug in ritme Hersenwerk Tip
Katten hebben over het algemeen een korte concentratieboog. Dus zorg dat de Hersenwerksessies kort en aantrekkelijk zijn. Bied het ook daar aan waar jouw kat zich prettig voelt. Sommige katten hebben een vaste Hersenwerkplek. Kijk eens goed naar je kat: waar is hij het meest relaxt?
- Houdt hij van stevig materiaal? Dan kun je een siliconenijsblokjes vorm gebruiken waarbij het lekkers zichtbaar is en je kat zowel met zijn bekkie als zijn poten bij het lekkers kan komen. Gaat dit goed? Leg dan twee balletjes op de vormpjes met lekkers onder de balletjes en in de andere vormpjes. Let op dat de balletjes eraf rollen als je kat er tegen aan duwt. Breid stap voor stap het aantal balletjes (of andere kleine materialen) uit.
- Houdt je kat van zachte materialen? Neem dan een theedoek die je eerst plooit met lekkers ertussen. Vouw hem vervolgens in grote ruime vouwen zodat je kat er met zijn poot of koppie tussen moet gaan om bij het lekkers te komen.
- Begeleid je kat met rust en aandacht. Help hem waar nodig en nodig hem uit als hij wat afgeleid is. Je kat bepaalt de lengte van de sessie uiteraard; hij zal stoppen als hij er genoeg van heeft. Klets dan wat tegen je kat, aai hem als hij dat fijn vindt en sluit daarmee jullie sessie af.
Ik wens jou en je kat(ten) veel plezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Ps. Heb jij onze nieuwe cursus Hersenwerken met je kat in 7 stappen al gezien?