De dynamiek van de herfst
Nog voor de herfst officieel begonnen was, werden we al getrakteerd op stevige regenval en pittige onweersbuien. Dit seizoen staat in het teken van wisselende weersomstandigheden waarbij het woord ‘onstuimig’ geregeld van toepassing is.
De bladeren waaien om je oren en samen met de regen en wisseling in temperatuur wordt ons aanpassingsvermogen uitgedaagd. Niet alleen bij ons, maar zeker ook bij onze dieren. Want aanpassen is het zeker. Van een lome hete zomer waarin niks spectaculairs gebeurt, is het nu een en al afwisseling! Net als bij mensen zijn er dieren die genieten van de wind en regen en de dieren die het helemaal niks vinden. Feit is dat, ongeacht of je het nu wel of niet leuk vindt, de herfst onze zintuigen op scherp zet.
De wind maakt geluid en we voelen het op ons lijf. De bladeren zien we dwarrelen of waaien, ze kunnen ook onverwachts voor onze ogen verschijnen. De regen maakt ons nat, horen we, voelen we en regen heeft ook nog een specifieke geur. Een combinatie van deze vier is een kermis voor onze zintuigen en als er nog onweer bij komt is het helemaal ‘feest’.
Hoe wij en onze dieren het ook beleven, het zet onze prikkelverwerking op het hoogste niveau. Of iets leuk of niet leuk is maakt voor ons lijf niets uit. Alle processen die in gang worden gezet, zoals reacties van onze spieren en vrijkomende hormonen, zijn in ons lichaam gelijk, ongeacht of de prikkels als prettig of onprettig worden ervaren. Dit is een interessant gegeven als we naar onze dieren kijken en ervaren dat zij onrustiger zijn bij onstuimig weer.
Bedenk dat onze dieren nog veel gevoeliger zijn in hun zintuigen en niet op een mensenmanier kunnen redeneren en relativeren. De kans dat hun stress-emmertje sneller vol zit is dan ook groot. Voor jou als eigenaar is het belangrijk om je dit te realiseren bij het begeleiden en verzorgen van je dier. Ze kunnen drukker zijn, vrolijk als ze het weer waarderen, maar onrustig als ze er last van hebben. Doordat hun koppie al behoorlijk vol zit, door die gestimuleerde zintuigen, kan hun lontje korter zijn in interactie met mensen en dieren. Ook kunnen dieren schrikachtiger worden omdat ze niet meer in staat zijn naar het grote geheel te kijken.
Met dit in je achterhoofd is het aanbieden van Hersenwerk echt een aanrader. Door Hersenwerk kan je dier letterlijk zijn zinnen even verzetten. De zintuigen worden op een andere manier gestimuleerd, in een omgeving die jij veilig hebt gemaakt en veilig houdt. Het zal soms even ‘afschakelen’ zijn als je dier echt negatieve onrust ervaart van de weersomstandigheden, maar met geduld in de begeleiding zal dit uiteindelijk goed komen.
Als je dier na het Hersenwerken de ruimte krijgt om te rusten en wellicht een heerlijk herstellende diepe slaap kan bereiken, zal hij sneller alle prikkels kunnen verwerken. Met een fijne begeleiding van jou, afgestemd op wat jouw dier nodig heeft, kunnen jullie samen de dynamiek van de herfst zeker weten aan!
Heel Holland Hersenwerkt: Breng de Herfst naar binnen!
Een variatie op het muffinspel.
Haal de natuur naar binnen, er is genoeg te vinden in de herfst. 🍃
Let op: eikels, walnoten etc. zijn goed te gebruiken voor Hersenwerk, mits je dier ze niet opeet! Ben je hier niet zeker van, kies dan voor een ander materiaal!
Benodigdheden:
-muffinvorm
-eikels, beukennootjes, evt. bladeren, kastanjes
Stap 1: Laat je kat, zonder gebruik van voer, kennis maken met je vondsten.
Stap 2: Leg er brokjes bij en tussen.
Stap 3: Als je kat nog niet met de muffinvorm Hersenwerk heeft gedaan, doe daar dan hetzelfde, brokjes er omheen en erop.
Stap 4: Plaats dan enkele eikels, beukennootjes etc in een vakje van de vorm. 🍁
Stap 5: Stop brokjes in de lege vakjes van de muffinvorm en een paar bij de beukennootjes of eikels.
Stap 6: Doe steeds meer vondsten in de vakjes tot je kat overal met poot of snuit de brokjes tussenuit moet vissen. 🐾
Blijf altijd letten op hoe je kat het vindt en pas zo nodig de puzzel aan.
Hou de muffinvorm vast zodat deze niet gaat schuiven of leg een antislipmat onder het geheel.
Veel (herfst)puzzelplezier!
De magie van Hersenwerk
Onze mooie dametje uit Boekarest is een enorme knuffelkoningin, het liefst ligt ze de hele dag in je armen te knuffelen. Sinds de invasie van Charlie werd Goji iets meer gereserveerd, iets meer op afstand en iets minder extravert … Haar wereld was, naar haar idee, iets minder veilig geworden.
Goji wilde ook niet Hersenwerken. Waar de andere katten het harstikke leuk vinden en ze ook meer zelfvertrouwen krijgen uit het Hersenwerk, wilde ons Roemeentje niet mee doen! Maar…langzamerhand krijgt ze door dat Charlie ok is, dat we ervoor zorgen dat zij zich ook prettig voelt. Ook wordt ze steeds nieuwsgieriger en wil ze ook Hersenwerken. Ze wordt zelfs fanatiek …. Dus jullie zullen haar vast op de Facebooksite van Hersenwerk voor Katten gaan tegenkomen nu ze haar omgeving veilig genoeg vindt om zich helemaal te concentreren op haar Hersenwerk.
Marieke Smit – docent Hersenwerk voor honden – Hondenschool Robbedoes
Uitgelicht: giftige voorwerpen
Naast een pracht aan kleuren en temperaturen die meer geschikt zijn voor activiteiten, brengt de herfst ook wat uitdagingen met zich mee …
Sommige herfstopbrengsten zijn giftig voor onze dieren:
- eikels i.v.m. tanine (looizuur)
- beukennootjes i.v.m. fagine (blauwzuur), oxaalzuur en alkaloïden
- wilde kastanje i.v.m. aesculine (niet de tamme kastanje, maar die wordt in grotere hoeveelheid ook afgeraden)
- (zwarte) walnoot i.v.m. blauwzuur en juglans
- blad van veder- en gewone esdoorn i.v.m. hypoglycine A
- druiven i.v.m. taurine
Voorwerpen als eikels, kastanjes en walnoten zijn te gebruiken als Hersenwerkmateriaal als je zeker weet dat je dier dit niet opeet. Ben je hier niet zeker van, kies dan voor een ander materiaal!
Creatief idee: Herfstbladsnuffel
Wat heb je nodig?
- A4 papier
- Printer
- Plakband
- Schaar
- Krijt of afwasbare stift
- Stevige dikke stof die niet rafelt (fleece, vilt), of een minder dikke stof waarvan je 2 lagen op elkaar naait
- Patroon van het kastanjeblad (download hier mal 1 en mal 2)
Print de ‘verschillende delen’ van het kastanjeblad uit op A4, plak de bladen aan elkaar zodat je een mooi kastanjeblad krijgt. Knip het kastanjeblad uit. Leg het uitgeknipte kastanjeblad op de (dubbele laag) stof, teken met een krijtje/stift de omtrek van het blad op de stof en knip dit uit. Heb je van een wat minder dikke stof 2 lagen geknipt, naai deze dan op elkaar vast.
Heb je geen stof? Je kunt de bladeren ook overtrekken op ander materiaal en dan uitknippen, let op dat de randen niet scherp zijn. Ander materiaal = andere ervaring 🙂 Denk bijvoorbeeld aan: wol/verhuisdeken, linoleum, bigshopper, polyester schuimvulling, karton, allesdoekje, fleece.
Stappenplan
Laat je dier eerst kennismaken met het materiaal. Materiaal dat bij jouw dier uitnodigt tot opeten of waar het dier van weg deinst … niet gebruiken!!!
Stap 1. Leg 2 of 3 bladeren vlak neer en strooi er lekkers om heen. Zoekt het dier ontspannen en gefocust en vindt het al het voer ga dan naar stap 2
Stap 2. Strooi het lekkers nu ook op de bladeren. Zoekt het dier ontspannen en gefocust en vindt het al het voer dan kun je naar dan stap 3
Stap 3. Voeg stapsgewijs meer bladeren toe. Blijft je dier ontspannen en gefocust en vindt het de voertjes, dan kun je stap 4 proberen
Stap 4 Leg de bladeren stapsgewijs steeds wat meer door en over elkaar heen en strooi er lekkers tussen en overheen.
Veel Hersenwerkplezier met je herfstbladeren!
Hé Hersenwerk-fan!
Ben jij een echte Hersenwerk-fan? Dan kun jij ons vast ook vertellen waarom jíj Hersenwerk zo leuk, belangrijk en/of bijzonder vindt! Elke maand plaatsen we een stukje over ‘de Magie van Hersenwerk’. Wil jij daaraan meedoen? Beschrijf ‘jouw magie’ in 150 woorden en doe een leuke foto van jouw kat erbij of, nog leuker, een foto van jullie samen! Mail je tekst en foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl. We laten je weten in welke maand jouw bericht verschijnt!
Veel plezier met Hersenwerk!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!