Jij als medicijnBlog kat HersenwerkSnuffels november 2022

Bij een ziek of geblesseerd dier is een bezoek aan de dierenarts een logische stap. Als je weet wat er aan de hand is kun je tenslotte effectief handelen en het ongemak verminderen. Het toedienen van medicatie, rust bieden of gedoseerde beweging dragen allemaal bij aan een voorspoedig herstel.

In onze maatschappij is het vanzelfsprekend om in oplossingen te denken. Voor elke ziekte een medicijn, voor elk ongemak een behandeling. Onze focus ligt daardoor al snel op de behandelaar, deze kan het probleem oplossen. Maar is dat zo? Technisch gezien misschien wel, maar we staan er vaak onvoldoende bij stil dat onze rol als eigenaar cruciaal is.

Zonder veiligheid van de eigenaar in zijn omgeving zal een dier, en zeker een ziek dier, zich onprettig voelen. Dat geeft onrust. Wat er ook aan de hand is, rust en rust kunnen nemen is de basis voor herstel. Al zou je de beste medicatie geven of de beroemdste therapeut ter wereld jouw dier laten behandelen, als er geen rust is zal stress altijd de genezing belemmeren.

Om echt goed te kunnen rusten moet een dier zich veilig voelen. Pas als hij zeker weet dat hij niet alert hoeft te zijn, kan hij zich overgeven aan het beroerd voelen en met de broodnodige slaap gaan werken aan zijn herstel.

De enige die zo’n veilige setting kan creëren ben jij als eigenaar. Niet alleen met een fijne plek, een warme deken en op tijd gegeven medicatie, maar eerst en vooral door jouw vertrouwde aanwezigheid. Jij weet wat je dier nodig heeft om echt tot rust te komen. Jouw zorg, liefde en aandacht maken dat je de omgeving van je dier optimaal inricht en de verzorgende handelingen op maat uitvoert.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat alleen jíj kunt bieden, en dat is afschermen en beschermen. In het algemeen heeft iedereen al snel een mening, maar zeker over dieren, en dan vooral andermans dieren, lijkt het helemaal vanzelfsprekend. Bij zieke dieren is dit fenomeen nog nadrukkelijker aanwezig. Men waant zich vaak beter onderlegd dan de behandelend arts of therapeut. De eigenaar kan volgens velen wel wat extra lessen gebruiken in het verzorgen en wordt als onbekwaam gezien bij het maken van keuzes.

Gedoe over dieren geeft veel onrust, dus hoe helderder de afspraken hoe minder gedoe. De eigenaar is daar dé aangewezen persoon voor. Die weet wat nodig is, die stemt af met de behandelaar en die kan zijn dier af- en beschermen van goedbedoelende, maar o zo vaak storende, stuurlui. Voor de eigenaar dus de schone taak om in te grijpen en strikte regels rondom de begeleiding van het zieke dier op te stellen.

Een ziek dier heeft goede verzorging nodig. De juiste behandeling, het beste medicijn, maar eerst en vooral ben jij nodig om hem de bedding te geven waarin hij de rust heeft om daadwerkelijk te herstellen.

 

 

Heel Holland Hersenwerkt

Hersenwerk bij revalidatie na operatie aan een voorpootje.

Stappenplan kat HersenwerkSnuffels november 2022Benodigdheden:
– eenvoudig Hersenwerkmateriaal, bijvoorbeeld een klein snuffelmatje
– voertjes

Stappenplan:
Stap 1: Laat je kat eerst kennismaken met het Hersenwerkmateriaal door het op de juiste hoogte aan te bieden. De juiste hoogte is zodanig dat je kat goed in balans kan blijven zitten en zijn voorpoot niet hoeft te belasten.

Stap 2: Plaats wat brokjes vooraan op de rand van het snuffelmatje.
Stap 3: Plaats dan voertjes boven op het snuffelmatje, zichtbaar en goed bereikbaar. Beweeg het Hersenwerk mee met je kat zodat hij niet hoeft te rekken en strekken.
Stap 4:  Verstop de voertjes wat dieper in de snuffelmat.
Stap 5: Blijf er op letten dat je kat zijn voorpootje niet teveel gaat belasten. Hou het snuffelmatje op de juiste hoogte en beweeg met je kat mee wanneer hij er in zoekt.
Stap 6: Vul brokjes bij wanneer je kat alles heeft gevonden.
Stap 7: Laat je kat rustig nasnuffelen tot hij tevreden is.

 

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk kat HersenwerkSnuffels november 2022

Hersenwerk is een mooie tool om in te zetten wanneer een kat moet revalideren in een bench, bijvoorbeeld na een operatie. Veel katten vinden het helemaal niet fijn om in een bench te moeten verblijven en kunnen daardoor veel frustratie laten zien. Waardoor ze geen rust nemen, wat zo nodig is voor het herstel.
Door Hersenwerk aan te bieden kun je een positieve draai aan het verblijf in de bench geven.

Zo begeleidde ik een keer via een online sessie een baasje met haar kat die z’n voorpootje in het gips had na een ingreep. Het was even zoeken naar de juiste materialen en manier van aanbieden, maar uiteindelijk werd het Hersenwerk leuker dan proberen te ontsnappen uit de bench. Voor de kat een fijne manier om even de gedachten op iets anders te richten en voor het baasje een manier om iets voor haar kat te kunnen betekenen in deze stressvolle situatie. Dat is voor mij de magie van Hersenwerk!

Saskia Blok – docent Hersenwerk voor katten

 

 

7 tips voor Hersenwerk bij blessures Kat

7 tips bij blessures kat HersenwerkSnuffels november 2022

  1. Indien mogelijk: start op tijd met Hersenwerk, bijv. als je weet dat er een operatie gepland staat. Zo kan je kat al wennen aan jullie rituelen rondom Hersenwerk en weet jij welke Hersenwerkjes (Hapsnaps) bij hem passen.
  2. Gebruik vaste rituelen. De voorspellende werking kan opwinding (en dus ongewenste belasting) verminderen. Door sneller bij te vullen houd je de aandacht van je kat bij het Hersenwerk.
  3. Bied Hersenwerk aan op een plaats waar je geen (medische) handelingen doet zoals medicatie ingeven. Dit zorgt voor minder spanning en je kat koppelt deze Hersenwerkplek aan ‘iets leuks doen’. Zorg dat deze  Hersenwerkplek comfortabel en rustig is voor je kat en dat hij er niet op of af kan springen.
  4. Je kat heeft altijd zélf de keuze om wel of niet te Hersenwerken. Soms voelt je kat zich echt niet lekker (bijv. omdat hij moe of misselijk is, pijn heeft of last heeft van zijn evenwicht) en wil hij niet Hersenwerken. Medicatie kan ook veel invloed hebben op hoe je kat zich voelt. Respecteer wat je kat wil. Hersenwerk mág, maar moet niet!
  5. Gebruik Hersenwerkmateriaal dat je kat al kent. Als je materiaal gebruikt dat je op meerdere manieren kunt inzetten kun je variëren binnen de Hersenwerksessie en inspelen op de signalen van je kat zonder de sessie te verstoren. Let op: gebruik geen rollend materiaal om onverwachte en ongewenste bewegingen te voorkomen.
  6. Overleg met je dierenarts of fysiotherapeut welke bewegingen je kat wel en vooral niet mag maken en pas je Hersenwerk hierop aan.
    Er is een verschil tussen rustig aan doen en niet mogen bewegen. Bij rustig aandoen is een Struinfeestje vaak fijn, maar bij niet mogen bewegen is dit juist geen goed Hersenwerk.
  7. Als je het Hersenwerk uit de hand aanbiedt kun je makkelijk de goede hoogte en helling aanpassen en meebewegen met je kat, daardoor voorkom je rekken en strekken. Dit is ook goed in te passen bij een kat die bench-rust heeft.

 

 

Hersenwerk tijdens een blessure

Hersenwerk wordt al vaak geadviseerd al bezigheidstherapie als een dier een blessure heeft opgelopen. Daar zijn we natuurlijk blij mee, want elk dier verdient Hersenwerk en zeker als andere activiteiten lastig zijn kan Hersenwerk een goed alternatief zijn maar…

Het aanbieden van een puzzel om verveling tegen te gaan en een activiteit aan te bieden is te kort door de bocht. De aan te bieden activiteit moet niet voor meer opwinding of ongewenste beweging gaan zorgen. Nog meer als in andere gevallen wil je de opwinding en bewegingen van het dier kunnen sturen!

Daar kan Hersenwerk absoluut een mooie ondersteuning zijn van het revalidatieproces. Hersenwerk start vanuit ontspanning en de rust om te kunnen nadenken, het gaat over samenwerken en van daaruit de mogelijkheden om de bewegingen tijdens het Hersenwerken te sturen. Bij voorkeur is het dier dan al bekend met Hersenwerk, kent de rituelen en de begeleider weet welke materialen het best passen bij zijn dier en welk soort Hersenwerk zorgt voor de meeste bevrediging.

Is je dier nog niet bekend met Hersenwerk dan is het belangrijk om te bekijken of Hersenwerk een werkbare en realistische optie is. Begeleiders Hersenwerk voor katten zijn opgeleid om dat samen met de dierenbaasjes te bekijken en eventueel met hen te zoeken naar alternatieven.

 

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 november 2022