Laat die neus werken!

HersenwerkSnuffels mei 2023 thema artikelVoor dieren is geur enorm belangrijk. Met geur krijgen ze informatie binnen over alles in hun leefomgeving. Wij mensen snappen daar niets van. We ruiken de warme broodjeslucht in de winkel en daar worden we blij van. We halen onze neus op als de vuilniswagen voorbij komt, dat vinden we vies. Dit zijn ‘grote’ geuren die we makkelijk oppikken. Voor ‘kleine geuren’ moeten we ons best doen. We moeten bewust ruiken of een parfum lekker is of dat een broek nodig in de was moet.

Hoe anders is dat met onze dieren! Dieren ruiken zo ongelofelijk veel beter dan wij. Ze ruiken details waar wij het bestaan niet van weten. Ze kunnen verbanden leggen met geuren en bedenken of de omgeving of een ander wezen veilig is.

Doordat wij mensen weinig kunnen voorstellen bij de kracht én belang van geuren, geven we daar ook veel te weinig ruimte aan. En dat is jammer. Want je maakt een dier enorm gelukkig als hij mag ruiken en met zijn neus informatie mag verzamelen.

Ontdek deze maand hoe blij jouw dier wordt van geurbeleving! Bied geuren aan en observeer gedrag, keuzes en voorkeuren. Tijdens het beleven van geur laat jouw maatje zoveel zien aan communicatie. Hierdoor leer je hem nog beter kennen!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Ruiken is de basis!

Heel Holland Hersenwerkt kat HersenwerkSnuffels mei 2023Kies deze keer eens voor natuurlijke materialen zoals kruiden, takjes of (gedroogde) bladeren uit de natuur, zoals bijvoorbeeld een lavendeltakje of kattenkruid.
Leg deze op een afgebakend gebied neer, bijvoorbeeld op een handdoek of een placemat.
Wanneer je dit voor het eerst doet, zijn alle materialen nieuw voor de kat en zie je de primaire reactie er op.

Nodig:

 • Handdoek of placemat
 • Verschillende kruiden, takjes, gedroogde bladeren, doekje met geur  etc.
 • Rustige omgeving, alle tijd,  jouw volledige aandacht

Stappenplan:

 1. Leg de handdoek of placemat op de grond en laat de kat er aan snuffelen.
 2. Leg de verschillende kruiden en takjes op de ondergrond met voldoende ruimte tussen alle materialen.
 3. Kijk hoe de kat reageert wanneer je de verschillende kruiden en bladeren neerlegt.
  • Wordt hij getriggerd door de materialen?
  • Hoe reageert hij in eerste instantie?
  • Hoe reageert hij tijdens het snuffelen?
  • Hoe laat hij zien dat hij indrukken verwerkt?
  • Hoe geeft je kat aan dat hij klaar is met ontdekken?
 4. Wacht tot je kat klaar is met snuffelen
 5. Leg de kruiden en bladeren op een hoopje in het midden
 6. Is je kat nog geïnteresseerd? Laat hem dan weer ruiken.

Belangrijk: Als je kat niet wil ruiken aan de materialen, laat hem dan. Blijkbaar vindt hij het niet interessant, spannend, of staat de geur hem tegen.

TIP: Is je kat té enthousiast met het materiaal? Pak dan wat lekkers en leid je hem af, weg van het de materialen.

 

Hersenwerk InZicht voor Kat en Mens

Word een Hersenwerk Top Team! Op 5 juni start onze ontzettend leuke cursus Hersenwerk InZicht. Je gaat samen met je kat aan de slag met materialen, technieken en communicatie. Jullie ontdekken stap voor stap de magie van Hersenwerk.

Hoe en wat het inhoudt? Alle informatie vind je hier: Hersenwerk InZicht.

 

De Magie van Hersenwerk

De Magie van Hersenwerk - kat - HersenwerkSnuffels mei 2023Afgelopen week was ik bij twee katten waarvoor Hersenwerk nieuw is. Ik had verschillende materialen meegenomen, waaronder een muffinvorm en een sliertjesdoek, en daarnaast wat kleinere attributen om in het Hersenwerk te gebruiken.

Na de spullen op de grond gelegd te hebben liep één van de katten er meteen naartoe om het te onderzoeken. De ander bleef eerst op afstand, bekeek hoe haar vriendje alles besnuffelde, liep toen voorzichtig naar de sliertjesmat en ging ernaast zitten.

Ik gaf haar de tijd om te bepalen wat ze wilde en om te kijken of ze het zou gaan onderzoeken. Dat deed ze even later. En toen ik daarna een paar brokjes voor en op de rand van de doek legde, durfde ze de stap te maken om deze met haar bekkie te pakken.

Mooi om te zien hoe een kat, als je haar de kans geeft om de geur van iets nieuws in zich op te nemen en op eigen tempo op onderzoek uit te gaan, groeit in zelfvertrouwen.
Ze werd steeds vrijer in omgaan met het materiaal en we hebben samen in kleine stapjes gehersenwerkt.

Saskia Blok, TTouch4animals, docent Hersenwerk voor katten

Uitgelicht: Laat ze ruiken!

Ruiken, snuffelen en geuren ontdekken is DE basis van Hersenwerk. De neus van onze kat is zo ontzettend belangrijk, het levert hem enorm veel informatie op. Alle reden om jouw kat alle ruimte te geven om met zijn neus zijn leefomgeving te ontdekken.

Wat levert het op?

Voor jou: Jij leert je kat enorm goed kennen als je hem observeert, terwijl hij met zijn neus aan het werk gaat. Hoe hij beweegt, hoe hij reageert, wat hij interessant vindt of juist niks aan. Als je kat aan het ontdekken is, laat hij enorm veel communicatie zien. Dat is voor jou een schat aan informatie.

Voor je kat: Katten gebruiken geuren om te communiceren. Dat is logisch vanuit de evolutie van de kat; als solitair dier is het afzetten van je geur een efficiënte vorm van communiceren. De geur geeft een boodschap af, ook al ben je zelf ergens anders. Katten kennen veel manieren om hun geur af te zetten: ergens langs wrijven, krabben aan voorwerpen, ontlasting laten liggen en natuurlijk sproeien. Geur vertelt onze katten ook of iets interessant is om te ontdekken of te bejagen, maar ook of ze ergens juist weg moeten blijven.

Katten willen heel graag weten wat er in hun leefomgeving is. Ze onderzoeken nieuwe objecten en materialen heel precies. Pas als ze hun akkoord geven, kun jij de stap zetten naar Hersenwerk. En dan is het natuurlijk altijd de vraag of je kat daar dan in mee gaat!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Hersenwerk InZicht: Vijf weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €125,00! Start je in juni? Boek nu met korting: € 95

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 mei 2023