Groeien in HersenwerkThema artikel HersenwerkSnuffels maart 2023 kat

Als je iets heel graag doet, wil je er vaak meer van. Als je iets goed kunt, wil je er vaak beter in worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen dagen we onszelf best wel uit om te groeien. Meer, beter, mooier, lekkerder… zolang het op een relaxte manier gaat is het ook ronduit inspirerend!

Mensen zijn in staat de mooiste dingen te bedenken. Vaak gaat dit gepaard met ideeën en verwachtingen over hoe het in de praktijk zal uitpakken. Op het moment dat het een uitdaging voor onszelf betreft, is het helemaal oké om lekker los te gaan met experimenteren. Als je dan ‘onderuit’ gaat omdat de uitwerking niet klopt met je verwachtingen heb je tenslotte alleen jezelf ermee. Bedenk je iets voor je dier, dan is afstemming een must.

Als je iets nieuws wilt aanbieden aan je dier, of het nu om materialen of een bepaalde vaardigheid gaat, is het zaak dat je je dier als uitgangspunt neemt. Jouw dier bepaalt wat er mogelijk is. Maar ook wat er leuk en passend is. Jouw inschattingsvermogen vooraf en observatie skills voor, tijdens en achteraf, zijn bepalend voor het succes én het plezier bij je dier.

Binnen Hersenwerk kun je alle kanten op met dit gegeven. Je kunt combineren en variëren met materiaal, voer en geur. Alles is aan te passen en in alles kun je jezelf en je dier weer ‘stretchen’ in de beleving en de ervaring. De kunst is het zo aan te bieden dat het past bij je dier, bij diens tempo en voorkeuren. Want verandering is alleen fijn als het ook past bij waar je dier behoefte aan heeft.

 

Hersenwerk ‘om te groeien’

Benodigdheden

 • ondiepe doos
 • toiletrollen, keukenrollen
 • bakjes van verschillend formaat en vorm

Stappenplan HersenwerkSnuffels maart 2023 kat Stappenplan

Stap 1: Laat je kat kennismaken met de verschillende materialen zonder voer.

Stap 2: Leg de materialen verspreid op de grond en strooi er brokjes rondom en ertussen.
Stap 3: Vul de doos met de materialen, zet hem rechtop neer en leg wat voertjes voor de doos op de grond. Zo kan je kat kennismaken met de vorm van dit Hersenwerk.
Stap 4: Leg wat brokjes bovenop de doos, goed bereikbaar voor je kat.
Stap 5: Leg de voertjes vooraan in de verschillende materialen in de doos, zodat je kat ze makkelijk kan pakken met zijn pootje of snuit bij de materialen met ruimere opening. Wanneer de doos niet stabiel staat, houd deze dan vast zodat de concentratie van je kat niet verstoord wordt bij het Hersenwerken.
Stap 6: Plaats de brokjes wat dieper in de materialen om het uitdagender te maken.
Stap 7: Leg brokjes verder achterin de materialen. Mocht dit te lastig zijn voor je kat, help dan door de brokjes iets naar voren te halen.
Stap 8: Laat je kat alles nasnuffelen om zelf tot de conclusie te komen dat hij alle brokjes gevonden heeft.

Bij dit Hersenwerk zal je kat in principe zittend hoger moeten reiken naar de brokjes. Mogelijk een houding die hij niet zo vaak gebruikt bij Hersenwerken omdat de materialen vaak op de grond liggen.
Kijk hoe je kat hiermee omgaat en of hij enthousiast is om aan de slag te gaan.
Door Hersenwerk eens op een andere manier aan te bieden, kan je kat zich ontwikkelen in zijn vaardigheden en op meer manieren succesvol zijn!

 

De Magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk kat HersenwerkSnuffels maart 2023

Als een kat in het asiel komt, is er eerst tijd nodig om te wennen. Alle geuren, geluiden en gewoontes zijn anders, de mensen onbekend. Het kwijtraken van hun bekende omgeving en in een totaal vreemde wereld belanden is voor veel katten zeer stressvol. Het is dan zo mooi om te zien dat ze na een tijdje contact gaan zoeken met de verzorgers. Ze worden nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit.

Als katten een beetje hun draai gevonden hebben, staan ze ook open om te spelen. Vanaf dat moment kan ook Hersenwerk worden ingezet. Eerst nog als verrijking, maar al snel met echt samenwerken in Hersenwerk. Het geeft de katten fijne ontspanning. Voor de verzorgers biedt het informatie over de kat, hoe deze reageert en wat hij leuk vindt. Die informatie is weer mooi in te zetten om mogelijke nieuwe eigenaren goed te informeren. Hersenwerk werkt dus op veel manieren voor katten in opvang.

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren, voorzitter Stichting Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard

Wil jij ons vertellen over jouw ‘magie’ van Hersenwerk? Deel jouw verhaal! Stuur een tekst van maximaal 150 woorden met een leuke foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl

 

Uitgelicht: De hoogte in…

Hersenwerk kan je helpen om samen met je dier te groeien: in je relatie, in het zien wat je dier aangeeft, in de moeilijkheidsgraad van het Hersenwerk maar ook heel letterlijk door het Hersenwerk verticaal aan te bieden!

In de meeste gevallen wordt Hersenwerk horizontaal aangeboden, logisch want dan kun je het op de grond zetten 😊 en meestal kan je dier daar dan goed bij.
Tijdens Hersenwerk op de grond zie je soms dat dieren minder graag in beweging komen: lang blijven staan, telkens een bepaalde kant op stappen of een deel van het lijf meer of minder bewegen: vooral beperkingen in zijdelingse bewegingen vallen dan op.
Als je het Hersenwerk verticaal aanbiedt dan zullen vooral de beperkingen in de bewegingen omhoog en omlaag gaan opvallen. Dieren die minder goed omhoog kunnen reiken of naar beneden kunnen buigen.
Hoe kun je zien dat een dier dat minder makkelijk kan:

 • Het dier stapt weg van het Hersenwerk of wil niet Hersenwerken
 • Het dier laat lekkers buiten zijn bereik liggen
 • Als het oplossen van het Hersenwerk (te) lastig is kan het dier drukker gaan bewegen, ongericht met de poot of bek proberen om het lekkers te bemachtigen
 • Het lekkers pakken ziet er ongemakkelijk uit: reiken, rekken, stretchen, rare bocht
 • Bij het reiken naar het lekkers zie je spiertrillingen (m.n. bij de rug).

Hoe bied je verticaal Hersenwerk aan:

 • Zorg dat het Hersenwerk goed bevestigd is of houd het zelf goed vast
 • Laat het dier rustig kennismaken met het materiaal, dat adviseren we altijd maar de andere context maakt het nog belangrijker
 • Bied het Hersenwerk zo aan dat het dier overal goed bij kan: niet te hoog maar ook niet te laag
 • Houd rekening met de leeftijd en fysieke gezondheid van je dier.

 

Wees een Wijze Baas

Heb jij naast een kat ook een hond? Dan wil je naast Hersenwerk vast ook hapklare InZichten rondom het samenleven met jouw hond ontvangen! Meld je aan voor de gratis wekelijkse #weeseenwijzebaas-post van Marleen van Baal, eigenaar van Hersenwerk voor dieren én Hond InZicht. Marleen heeft een vrolijke en nuchtere kijk op honden- en mensengedrag en daagt je uit om met een frisse blik naar de relatie met je hond te kijken.

Klik op de link, meld je vandaag nog aan en ontvang elke week de post op je digitale deurmat, gratis en voor niets! Link om je aan te melden: https://hondinzicht.nl/weeseenwijzebaas-post/

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 maart 2023