Wijs met waterWijs met water

Water is een eerste levensbehoefte voor alles wat leeft. Met warm weer wordt dat nog duidelijker want bij hoge temperaturen is zonder water zijn al snel levensbedreigend voor onze dieren. De titel van dit blog zegt het al: Wees wijs met water, zorg dat er altijd fris drinkwater beschikbaar is. Dit geldt voor elk moment van de dag, maar bij warm weer vraagt het extra zorg van ons. Doordat water in de zon verwarmt en verdampt is de kans dat een gevulde bak versneld leeg gaat heel reëel.

Naast deze belangrijke taak biedt water heel veel mogelijkheden voor verkoeling, ontspanning en plezier. Tenminste… als je van water houdt natuurlijk. Het is mooi om te zien hoe verschillend mens en dier waterpret beleven. Waar de één zodra het kan met een grote snoekduik het zwembad in verdwijnt, staat de ander (iemand zoals ik) liever voorzichtig pootje te baden en is dat meer dan genoeg nattigheid.

Ook bij onze dieren zien we grote verschillen in hoe ze omgaan met water. De gemiddelde kat vermijdt water, maar ik ken een kat die graag meegaat onder de douche. Bij mijn honden was Lola de pootjesbader, Franka de zwemmer en Bart de ‘tot-aan-de-buik-en-niet-verder’ variant. Bij paarden zie je dezelfde verschillen en konijnen zijn het meest gelijkgestemd: zij vermijden het vrijwel allemaal om nat te worden.

Deze verschillen in de beleving van water als fijn en fun, maakt dat we ook hier wijs met water moeten zijn. Jouw idee over waterpret kan totaal anders zijn dan dat van jouw dier(en). Vanuit de visie van Hersenwerk voor dieren staan we voor dierenwelzijn en hun welbevinden. Door jouw dier goed te observeren kun je ontdekken wat zijn voorkeuren zijn. Welzijn en welbevinden valt of staat bij keuzevrijheid en dat deze keuze gerespecteerd wordt.

Door je dier meerdere opties aan te bieden, geef je hem keuzes. Leg een natte handdoek op de grond of een zeiltje met water en stap achteruit. Ga erbij zitten, pak een glas drinken en observeer wat je dier doet. Het proces van onderzoeken en daar een mening over vormen is een prachtige basisvorm van Hersenwerk!

Niet alleen kan je dier aangeven wat hij met water wel of niet wil, maar hij krijgt ook de kans om het onbekende te onderzoeken. Het kan zomaar zijn dat datgene wat hij eerst niet wilde of aandurfde opeens toch interessant is en misschien wel leuk wordt.

Als een dier keuzevrijheid krijgt komt zijn ‘eigen wijsheid’ naar boven. Hij weet heel goed wat wel of niet bij hem past. Als jij daar alle ruimte aangeeft, zijn jullie beiden verfrissend wijs met water!

 

De magie van Hersenwerk

De magie van Hersenwerk door Marieke SmitHersenwerk maakt al jaren deel uit van ons leven, ons hondenleven welteverstaan…
Ondanks dat katten al langer bij ons wonen dan honden en minstens zo intensief met ons samenleven, deden we eigenlijk nooit Hersenwerk met ze. Ze hadden het over het algemeen veel te druk met alles waarmee ze bezig zijn en hadden geen tijd voor een spelletje. Tot Maurin bij ons kwam wonen.

Maurin kwam bij ons als een angstige, schrikkerige, pikzwarte kitten. We hadden hem gekocht in de veronderstelling dat hij net als onze eerdere katten in huis was opgegroeid met veel aandacht en een voor kittens verrijkte omgeving… maar nee… Maurin is een broodfokkat, een Maine Coon x huis-, tuin- en keukenkat, wiens mama ver weg in de schuur haar kittens ter wereld had gebracht. Doodsbang was hij de eerste tijd bij ons in huis, schrok van elk geluid en stoof weg bij elke beweging. Stapje voor stapje leerde hij dat we hem niet wilden opeten, dat we best aardig waren en dat hij ons en de overige huisgenoten kon vertrouwen.

Het echte vertrouwen en een heel andere en intensievere band kregen we met Maurin toen we met hem gingen Hersenwerken. Niet zomaar spelletjes doen maar echt Hersenwerken, waarbij hij de kans krijgt om aan te geven wat hij spannend, leuk en heel leuk vindt om te doen, waar hij kan aangeven dat hij er klaar mee is of dat hij juist graag met je zou willen Hersenwerken. Maurin heeft een stem en heeft geleerd om met ons te communiceren en wij met hem. En het leuke is … Maurin is nu helemaal geen verlegen ventje meer, het is een zelfbewuste kerel geworden die weet wat hij wil en zijn mannetje staat in dit hondenhuishouden. Die aangeeft dat hij ook wil Hersenwerken als de honden bezig zijn en zelfbewust zijn plaats opeist, hij krijgt zelfs praatjes… Genieten zo’n kanjer!!

Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes

 

5 tips over water

  1. Is je dier dol op water? Dan kun je een spel in een bak met water doen. Kies voor een andere bak dan de standaard drinkbak.
  2. Geef je dier altijd de keuze of hij met water wil werken. Zegt hij nee? Respecteer dit dan. Ga hem ook niet lokken met voer, je hebt kans dat je dan zijn grenzen forceert. Laat je dier zélf het water ontdekken in zijn eigen tempo.
  3. Hersenwerk in een omgeving die nat mag worden, ook als de dieren zich gaan uitschudden, enthousiast gaan spetteren of rondbanjeren.
  4. Is je dier lekker nat geworden? Voor dieren met een wollige vacht geldt dat ze goed en vlot moeten kunnen opdrogen, omdat hun vacht anders een broedplaats wordt voor muggenlarven.
  5. Zorg voor een klein laagje water zodat je dier kan kiezen of hij met z’n snuit of poot wil Hersenwerken.

Heel Holland Hersenwerkt

Stappenplan:Heel Holland Hersenwerkt met water
Stap 1: Laat je kat kennismaken met de materialen zonder voer

Stap 2: Leg wat voertjes rondom het materiaal
Stap 3: Plaats brokjes op en in de voorwerpen en op de muffinvorm’

Stap 4: Doe een klein laagje water in de muffinvorm en laat je kat ontdekken dat er water in het spel is (je kunt ook beginnen met 1 vakje met water en dat opbouwen)

Stap 5: Leg voertjes op de rand van de muffinvorm
Stap 6: Leg voorwerpen op de muffinvorm en plaats voertjes in de voorwerpen.
Stap 7: Plaats doppen in de vakken met water van de muffinvorm en leg er brokjes in.
Stap 8: Voeg andere voorwerpen toe en kijk of je kat deze met z’n pootje uit het vak zal verwijderen op zoek naar voertjes.

 

Water, leuk of …?

Of je water en bezig gaan met water leuk vindt is heel persoonlijk, niet alleen voor mensen maar ook voor dieren.

Voor de meeste mensen geldt in elk geval dat het water in gaan iets is dat je bij voorkeur in je eigen tempo doet. Dat is voor dieren niet anders! Voor veel dieren speelt datgene wat ze ooit met betrekking tot water geleerd en ervaren hebben een grote rol. Hebben ze het stap voor stap, passend bij het dier en het individu aangeleerd, dan kunnen ze duidelijke keuzes maken. Maak je de stappen te groot en ga je over de grenzen van het dier, dan is de kans dat het dier water minder leuk gaat vinden groot. Sommige dieren zullen die grenzen beter aangeven dan andere, de gemiddelde kat zal zijn grenzen heel duidelijk aan geven😉

Ook voor water geldt dat er duidelijk sprake is van een context. Er zijn dieren die regen heerlijk vinden, maar niet onder de douche willen of andersom. Er zijn dieren die het heerlijk vinden om door en in vijvers, plassen of de zee te banjeren maar die water in een zwembad echt raar vinden.

Bij Hersenwerk met water speelt naast het water zelf, ook het bewegen van voorwerpen of het lekkers een rol. Vaak brengen de dieren zelf het Hersenwerk in beweging om het lekkers te kunnen bemachtigen, met water kan het Hersenwerk in beweging komen doordat ze in de buurt komen en drijft het van ze weg. Dieren die bij voorkeur met hun neus werken zullen als het lekkers onder water verdwijnt over moeten stappen op een andere tactiek, het meest effectief is gaan kijken waar het lekkers is.

Water is niet alleen maar leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Een hond kan in plaats van te zoeken in het water ook kiezen voor drinken van water, wat water drinken is geen probleem maar gaat je hond veel drinken dan kan er watervergiftiging op de loer liggen. Grofweg kun je zeggen dat meer dan 100 ml per kg hond binnen 24 uur te veel is en een reden om contact te zoeken met een dierenarts.

Als een nat dier met een wollige vacht niet goed of snel opdroogt dan kan dat leiden tot verkoudheid, longontsteking of als het in de vacht warm/vochtig blijft kan het een broedplaats voor muggenlarven en maden worden. Vooral konijnen zijn daar erg gevoelig voor als het warmer weer is.

Water in combinatie met een niet-ruwe ondergrond vergroot de kans op slippertjes, vandaar het advies om altijd te zorgen voor antislip als een dier in een waterbak of badje stapt!

Water, leuk maar met beleid!

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juni 2022