Relaxte vakantierelaxte vakantie voor je kat

Of je nu weggaat, in eigen land of daarbuiten, of thuis blijft, je ontkomt niet aan onrust rondom de vakantie. Want weggaan vraagt het nodige geregel, maar thuisblijven creëert een heel scala aan routine-doorbrekende gedragingen. Voor ons al best intensief, maar voor onze dieren nog veel meer. Hoe hou je het nu een beetje relaxt voor onze harige maatjes?

Gewoon doen

“Doe maar gewoon” wordt vaak gezegd, maar hé… wat is ‘gewoon’ als je in plaats van elke dag om 7 uur opstaan opeens heerlijk uitslaapt tot 10 uur? Wat is ‘gewoon’ aan een huis vol koffers en paniek over het plots onvindbare paspoort? Of wat denk je van auto-inpak-stress? Je hoeft alleen maar naar je dier te kijken en je weet direct dat jij dan niet ‘gewoon’ doet!

Op de vakantiebestemming is alles anders, dus daar is ‘gewoon doen’ een mega-uitdaging. Je hebt zelf al genoeg uit te zoeken om je draai te vinden en een beetje te settelen. Maar ook voor de dieren die thuis liefdevol verzorgd worden door een oppas ziet hun wereld er opeens heel anders uit. De andere mens neemt naast andere gewoonten ook een andere stem, geur en gedragingen mee. Niks ‘gewoons’ van te maken.

Behoud routine en rituelen

Als er iets is waar onze dieren goed op gedijen is het wel op rust, voorspelbaarheid en regelmaat. Ook al is veel anders, je kunt wel heel bewust bepaalde zaken zoveel mogelijk hetzelfde laten zijn. Neem even de tijd om te bedenken waar jij jouw dier mee kan ondersteunen. Wat zijn echt hele vaste gewoontes in jullie leven samen? Wat doe je eigenlijk altijd vanzelfsprekend of weloverwogen? Door dit helder te hebben, kun je kijken wat haalbaar is om te behouden gedurende de vakantie.

Blijf je thuis? Blijf dan zoveel mogelijk het vaste verzorgingsritme volgen. Ga ook af en toe van huis, zodat je dieren gewend blijven aan even alleen zijn.

Neem je jouw dier mee op vakantie? Zorg dan voor voldoende tijd om te ontspannen: vooraf, tijdens de reis, bij aankomst en de eerste dagen. Probeer de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en gebruik vertrouwd ruikende verzorgingsmaterialen. Laat je dier settelen, net als jij.

Komt er een oppas of verzorger in of aan huis? Vraag deze dan vooraf al een paar keer langs te komen. Dan kan je dier aan de persoon wennen en jij kan vertellen over jouw wensen rondom de verzorging. Laat de oppas zoveel mogelijk de routine en rituelen aanhouden.

Hersenwerk als ondersteuning

Hersenwerk kan enorm helpen bij het wennen aan nieuwe situaties. Gebruik materiaal dat je dier kent én heel erg leuk vindt. Bied het aan of laat het aanbieden op een moment dat er rust ontstaat. Het zoeken naar lekkers zal de flink geprikkelde zintuigen op een andere manier stimuleren. De inspanning die ontstaat wordt gevolgd door ontspanning. Alle opgebouwde spanning kan worden losgelaten en de relaxte vakantie kan beginnen. Voor jou én voor jouw dier(en)!

Heel Holland Hersenwerkt… ook op vakantie!

vakantie Hersenwerk stappenplan voor je katBenodigdheden:
– kleine koffer met meerdere vakjes
– voertjes
– kleine voorwerpen zoals doekjes, toiletrollen, speeltjes etc
– doek of dekentje

Stappenplan:
Stap 1: leg voertjes rondom de koffer
Stap 2: strooi wat voertjes in de opengeklapte koffer
Stap 3: voeg een paar voorwerpen toe, laat je kat kennismaken met deze materialen en leg daarna voertjes tussen de voorwerpen
Stap 4: leg voertjes zichtbaar in de vakjes
Stap 5: plaats voertjes in de vakken met een object erbij zoals bijvoorbeeld een doekje
Stap 6: leg voertjes op de bovenrand van de kofferdeksel
Stap 7: verstop lekkers onder een doek of dekentje dat deels de koffer bedekt
Stap 8: laat je kat net zo lang snuffelen tot hij beseft dat hij alle brokjes gevonden heeft.

Help je kat waar nodig zodat hij succesvol kan zijn.
Veel Hersenwerk-plezier!

 

De Magie van HersenwerkMagie kat

Wat ik het mooie vind aan Hersenwerk is dat je ziet dat je kat al z’n zintuigen moet gebruiken om de voertjes te vinden. Ruiken, zien, horen, voelen, proeven, alles wordt geactiveerd.

Mijn kat Tobias begint altijd al blij te knorren als hij ziet dat we aan de slag gaan. Je ziet meteen z’n neus aan gaan op de geur van het lekkers, z’n ogen volgen precies wat ik doe als ik het Hersenwerk klaarmaak, daarna begint ook het voelen aan het materiaal om de brokjes te lokaliseren. Z’n oren houden ondertussen de omgeving in de gaten.
Eenmaal een voertje gevonden, dan wordt dat met smaak opgegeten.

Werken voor eten geeft voldoening. En zo al je zintuigen inzetten maakt moe. Meestal doet mijn kat Tobias dan ook een heerlijk dutje na het samen Hersenwerken.

Het maakt mij blij als ik hem daarna tevreden zie liggen. Dat is voor mij ook de magie van Hersenwerk.

Saskia Blok – TTouch4animals

 

Tips – Hersenwerk op vakantie

Thuis – oppas door familie/buren of professionele kattenoppas

  • ‘Snuffel’ vooraf aan de oppas, oftewel laat de oppas langskomen om kennis te maken met jou en je kat. Hoe reageert je kat op de oppas? Staat de oppas open voor jouw suggesties? ‘Klikt het’?
  • Schrijf je instructies duidelijk op en neem deze vooraf door zodat helder is wat de routine van je kat is en wat er van de oppas verwacht wordt.
  • Geef uitleg over het favoriete Hersenwerk van je kat. Doe het, als het kan, een keer samen zodat je oppas weet hoe ze Hersenwerk kan aanbieden.

Kattenpension

  • Neem van tevoren een kijkje om te bepalen of het pension bij jouw kat past. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt: je kat met andere katten in één ruimte? Of liever in een eigen kamer? Kan je kat de benen strekken of verblijft hij in een hokje? Kan je kat z’n eigen voer krijgen? Is er verrijking aanwezig voor de katten? Staat het personeel open voor Hersenwerk en zijn ze hiermee bekend?

Kat mee op vakantie

  • Oefen het meegaan in de auto tot je kat er ok mee is
  • Leer je kat wandelen aan een lijn met een tuigje aan
  • Neem het favoriete Hersenwerk van je kat mee naar je vakantieverblijf
  • Hou zoveel mogelijk de routine van Hersenwerkmomenten aan tijdens je vakantie.

 

Hersenwerk… hoe doe je dat nou?

Wil jij in de vakantie in alle rust Hersenwerk ontdekken? Volg dan onze cursus Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!

In 10 modules nemen we je mee door een Hersenwerksessie van begin tot eind. Met uitleg in beeld en woord, met handige tips en inspiratie leer jij de basis van Hersenwerk. Je volgt de cursus in je eigen tijd, online, samen met je kat.

Met kortingscode HW7stapKa ontvang je hier € 2,50 korting en betaal je slechts € 15,00.

TIP: je kunt deze cursus ook cadeau geven aan de vakantie-oppas! Dan kan hij of zij gelijk aan de slag met jouw kat!

 

Leestip

We hebben ook nog een leestip voor je. Met mijn boek ‘Lieve hond, wat doe je met me’ kun jij heerlijk wegdromen met verhalen over mensen en hun honden, honden als maatjes en vooral als levensveranderaars. 15 interviews en meer dan 75 prachtige foto’s.
Bestel jouw ‘Lieve hond’ hier en je krijgt er vier ansichtkaarten bij én je betaalt geen verzendkosten!
Gebruik de kortingscode VAKANTIE. De actie geldt tot 10 augustus 2022.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

 

HersenwerkSnuffels 10 juli 2022