Verwarmende aandachtHersenwerkSnuffels januari 2023 thema warmte katten

Als wij het koud hebben, trekken we warme kleding aan. Als onze dieren het koud hebben, zorgen we voor een extra deken en een warme plek. We zorgen ervoor dat we ons beschermen tegen de kou van buiten. Dat is de praktische kant van warmte geven.

Er is nog een andere kant van warmte geven. Dat is de warmte die van binnenuit komt. Als jij met oprechte aandacht met iemand praat en daarbij de ander echt ziet, worden er allerlei systemen in ons lichaam in gang gezet. Hormonen reageren, stofjes worden aangemaakt en dat hele proces verwarmt ons vanbinnen. Denk maar eens aan een ontmoeting met iemand die jou echt ziet en oprecht in jou geïnteresseerd is. Dan kan het zo maar zijn dat je het, ondanks een lage buitentemperatuur, opeens aangenaam warm krijgt.

Zo werkt het ook bij onze dieren. Als wij bewust in contact gaan en afstemmen op waar zij behoefte aan hebben, dan ontstaat er iets moois. Als mens en dier elkaar écht zien, levert dat bij beiden letterlijk hartverwarmende processen op.

Dus als het buiten koud is en je neemt maatregelen om het voor je dier aangenaam te maken, focus je dan niet alleen op de praktische kant. Maak contact van binnenuit en zet daarmee het interne kacheltje ook aan. Bij je dier én bij jezelf!

 

Heel Holland Hersenwerkt met warme wintermaterialen

Nodig:

 • Muts
 • Sjaal
 • Handschoenen
 • Lekkere voertjes

Stappenplan kat HersenwerkSnuffels januari 2023Ongetwijfeld heb je deze materialen klaarliggen voor de koude dagen. Mocht je ze zelf even niet nodig hebben, dan zijn het geweldige attributen om mee te Hersenwerken!

De mogelijkheden zijn legio, maar in eerste instantie is de kennismaking met het materiaal al interessant: mutsen, handschoenen en sjaals nemen over het algemeen behoorlijk veel geur op en vormen zo al een interessant geurobject op zich!

Stap 1. Laat je kat kennismaken met de materialen zonder voertjes. Leg de muts neer en laat je kat onderzoeken. Doe dit ook met de handschoenen en de sjaal.

Stap 2. Begin met de muts plat op de grond en leg voertjes rondom. Laat je kat zoeken. Als hij dit ontspannen doet kun je ook wat voertjes op de muts leggen.

Stap 3. Voeg de sjaal toe en herhaal stap 2.

Stap 4. Leg er 1 of 2 handschoenen bij en herhaal stap 2.

Stap 5. Leg de voorwerpen nu en beetje over elkaar heen of op elkaar en leg de voertjes erop. Als je kat ontspannen zoekt kun je daarna ook wat voertjes tussen de voorwerpen leggen, maar zorg er wel voor dat je kat ze wel kan vinden, dus verstop ze niet te diep.

Stap 6. Je kunt het moeilijker maken door de voertjes ook in enkele voorwerpen te doen (bijv. in de muts of de ingang van een handschoen). Zorg er wel voor dat je kat er bij kan en help hem indien nodig. Je kunt de muts ook rechtop zetten als een kommetje en er dan voertjes inleggen.

Veel Hersenwerkplezier samen!

 

Uitgelicht: 50-50shop Steunt Dieren met Bestellingen

5050ShopSDB HersenwerkSnuffels januari 2023Hersenwerk voor dieren is ambassadeur van deze unieke shop. Ze maken de mooiste items en doneren hun opbrengst aan goede dierendoelen. Hartverwarmend! Dit is hun verhaal, geschreven door Suze Steenbergen:

Van machteloos naar machtig mooi!
Wat als je je machteloos voelt als je zoveel dierenleed ziet en je hebt het gevoel dat je niets kunt doen… Precies daarom zijn wij de 5050ShopSDB gestart. Zo kunnen we met onze creativiteit inkomsten genereren voor al die geweldig goede dierendoelen.

Wij zijn Suze en Fred. We zijn de shop gestart in 2016 met het streven om zoveel mogelijk dieren te helpen. We hadden niet durven dromen dat de shop zo’n groot succes zou worden. Zelf verrichten we al onze werkzaamheden volledig vrijwillig. Dat betekent 100% opbrengst voor alle goede doelen die wij een warm hart toedragen.

Wat maken wij allemaal?
Fred maakt allerlei items van hout en Suze houdt zich bezig met de stoffen zaken. Meubels, voerbakken, urnen, snuffelmatten, schorten, tassen, spelletjes, onderzetters, kaarten, het assortiment is eindeloos. Er is een voorraad van reeds geproduceerde items, maar er worden vooral bestellingen op maat gemaakt.

Voor wie?
We richten ons met de snuffelzaken voornamelijk op honden, katten,  paarden en knaagdieren. Het is iedere keer weer een heerlijke uitdaging om de wensen van een klant te verwerken tot een unieke snuffelzaak.

Geen verspilling
Groot bijkomstig voordeel is dat 95% gemaakt wordt van gerecyclede materialen. Geen extra vervuiling dus, dat is één van de belangrijkste speerpunten van de shop.

Meer informatie over de shop en hoe je een bestelling kunt plaatsen is te vinden op 5050shopsdb.nl of facebook.com/5050shopSDB

 

De magie van Hersenwerk voor katten HersenwerkSnuffels januari 2023De Magie van Hersenwerk

Kater Karel was een apart heerschap. Hij was als vondeling bij ons komen wonen. Hij hoefde niet te wennen, hij had ons overduidelijk uitgekozen. Zijn zelfstandige karakter maakte dat hij vooral de hort op was. Thuis was om te slapen en te knuffelen, buiten was voor actie. Mijn pogingen om hem te laten Hersenwerken liepen steeds op niets uit. Verveeld keek hij me aan. Ik dacht toch niet dat hij ook binnen moeite ging doen voor lekkers? Dat deed hij de hele dag door buiten al…

Tot ik op een dag de honden in de tuin naar brokjes liet zoeken. Opeens had Karel interesse. Hij lustte de hondenbrokjes ook en begon zowaar mee te zoeken! Zo leuk om te zien hoe hij meedeed. Vanaf dat moment was hij ook te porren voor een Hersenwerksessie binnenshuis en ontdekten we de magie van Hersenwerk: het plezier van samen bezig zijn!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren en Karel

 

 

Samen echt genieten van Hersenwerk? Leer de basis van Hersenwerk in 7 stappen! In onze online cursus leer je stap voor stap hoe je een sessie opbouwt, hoe je jouw kat op maat begeleidt en hoe je een sessie afrondt. Voor slechts € 17,50 ontdek jij de magie van Hersenwerk samen met je kat. Klik hier om de cursus aan te schaffen: https://hersenwerkvoorkatten.nl/hersenwerken-kat-7-stappen/.

 

Warmte vasthouden: 7 tips voor je kat

 1. HersenwerkSnuffels januari 2023 warmte tips kattenKou zorgt voor extra energieverbruik bij je kat. Zorg dus voor voldoende eten zodat ze hun energie op peil kunnen houden.
 2. Katten houden van warmtebronnen, dus kijk eens of je fijne ligplekken bij of aan de verwarming kunt maken.
 3. Met extra dekentjes op de rustplekken kan je kat een warm holletje maken.
 4. Creëer ligplekken op hoogte. Katten liggen graag hoog, maar het voorkomt ook dat ze last hebben van tocht over vloer.
 5. De vacht van je kat is in de winter vaak wat dikker, dus kijk er ook niet gek van op als je kat tijdelijk op koelere plekken gaat liggen. Ze zijn over het algemeen goed geïsoleerd met de vacht.
 6. Komt je kat graag buiten? Maak dan in de tuin of op het balkon beschutte plekken met warme dekentjes.
 7. Oudere katten kunnen meer moeite hebben met warm blijven door het verlies van spier- en vetmassa en doordat ze minder bewegen. Wees voor je senior extra zorgzaam met lage temperaturen.

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 januari 2023