Heb jij goede voornemens? Wij wel!

Onze top 3 van goede voornemens delen we graag met je en we koppelen het gelijk aan het samenleven met onze kat(ten).

  1. Samen actief zijn met echte aandacht
  2. Samen ‘zijn’
  3. Verdiepen in behoeften van onze kat(ten)

Samen actief zijn met echte aandacht

Katten vermaken zich over het algemeen prima zelf. Zeker buitenkatten, maar binnenkatten met genoeg aanbod houden zichzelf ook wel actief. De kans dat we daardoor niet heel bewust activiteiten met onze kat inplannen is groot. Dit is heel menselijk, maar niet wenselijk. Ons voornemen is om elke dag iets samen met onze kat(ten) te ondernemen, met aandacht voor wat er is en onze aandacht er helemaal bij. Voor Hersenwerk plannen we dagelijks of een paar keer per week een sessie en gaan daar dan ook echt ‘samen’ van genieten!

Interactie tussen mens en katSamen ‘zijn’

Samen actief zijn is belangrijk, maar dagelijks samen in rust of in elkaars nabijheid je eigen ding doen is net zo belangrijk. Aanwezig zijn, letterlijk en figuurlijk, dat is samen ‘zijn’. Niks moeten, niks van elkaar vragen, niets verwachten, alleen maar genieten van elkaars aanwezigheid. Het klinkt zo simpel, maar het is echt een uitdaging om dit ook ‘mindfull’ te doen, dus wij gaan die uitdaging aan in 2022. Doe je mee?

Verdiepen in behoeften

Dit derde voornemen is eigenlijk de basis voor 1 en 2, want als jij weet waar jouw kat behoefte aan heeft kun je hieraan tegemoet komen zowel in actie als in rust. We gaan zo makkelijk uit van wat wij denken dat goed is voor onze kat(ten), maar dat doen we met ons menselijke brein. Hoe goed bedoeld ook, de kans dat we toch anders kijken is groot. Met Hersenwerk kun je met het uitzoeken van materialen vanuit rust (voornemen 2) al heel veel ontdekken over de behoeften van jouw kat. Tijdens het aanbieden van Hersenwerk (voornemen 1) ontdek je voorkeuren in materiaal, technieken en Hersenwerkstijl. Die kennis kun je meenemen in alle facetten van jullie leven samen. Door met een open blik te kijken zie je jouw kat nog beter hoe hij is en kun je hem nog meer geven wat hij nodig heeft.

Winter waar ben je?

Geen witte kerst, nauwelijks krabben, laat staan schaatsen… het was zelfs de warmste jaarwisseling ooit! Dat houdt wel in dat er veel regen is en ook behoorlijk wat wind. De meeste katten vinden regen helemaal niets en vermijden elke druppel waar mogelijk.

Zorg voor een schuilplek

Binnenkatten zullen bij regen heerlijk op of bij de verwarming gaan liggen en misschien de regendruppels volgen achter het raam. Heb je een buitenkat, dan is het fijn als je regelmatig checkt of hij zich al meldt aan de deur om binnen te komen. Ben je niet thuis of komt je kat niet in huis? Zorg dan voor een droge schuilplek waar hij droog en wel kan wachten op beter weer.

Hersenwerk met winterspullen

Hersenwerken met winterspullenEen sjaal, een muts en handschoenen hebben we vaak met genoeg keus in de kast liggen. Heb jij ook meerdere exemplaren liggen? Pak dan degene die je niet zo vaak gebruikt en ga lekker Hersenwerken met je kat.

Nieuwe materialen geven je kat een nieuwe ervaring. Onbekende materialen ruiken anders, de structuur daagt je kat uit en dat is mooie verrijking in het leven van je kat.

Stap 1: Begin altijd met het laten kennismaken met de materialen. Leg ze neer zonder voer en kijk naar je kat hoe hij de materialen onderzoekt.

Stap 2: Pak eerst de muts en leg wat voertjes rondom en op de muts.

Stap 3: Pak dan de handschoenen en leg wat voertjes rondom en op de handschoenen. Doe dit vervolgens ook met de sjaal.

Stap 4: Ga de materialen combineren. Leg ze eerst naast elkaar met lekkers erop en tegen de randen aan.

Stap 5: Leg de materialen over elkaar of bovenop elkaar. Leg brokjes rondom de materialen, daarna er op en langzaamaan verstop je ze steeds verder tussen de spullen.

Met deze opbouw moet je kat steeds meer technieken inzetten om het lekkers te vinden.
Dat kost inspanning en meestal volgt daarna heerlijke ontspanning!
Al dat snuffelen, zoeken en knabbelen… je zou het er warm van krijgen en dat is best lekker in de winter!

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

HersenwerkSnuffels 10 januari 2022