Onvoorwaardelijke liefde
Houden van de ander maakt blij, trots en maakt ons aan het lachen. Liefde ontvangen geeft een warm gevoel, je wordt gezien en dat geeft weer (zelf)vertrouwen. De wisselwerking van houden van elkaar is dus eigenlijk één grote uitwisseling van fijne gevoelens.
Dieren zijn heel onvoorwaardelijk in hun liefde en verbondenheid. Ze nemen ons zoals we zijn. Dat maakt dat wij kunnen rekenen op hen. Mensen zijn daar wat grilliger in. We hebben vaak ideeën van hoe het hoort, wat moet en mag en hebben daarin ook verwachtingen naar onze dieren. Dat maakt dat als een dier niet voldoet aan onze visie, de liefde voorwaardelijk kan worden. Pas als de dieren doen wat we willen, kunnen we echt van hen houden.
Bij dieren zie je dat ze zich veilig voelen bij de mens die onvoorwaardelijk van hen houdt. Als het dier mag zijn wie hij is, met z’n mooie en mindere kanten, zal hij zijn mens vertrouwen. Als er voorwaarden worden gesteld aan de liefdevolle handelingen ontstaat er ruis op de verbinding. Dat heeft per direct effect op het vertrouwen en gevoel van veiligheid.
Aan ons de taak, en vaak ook de uitdaging, om onvoorwaardelijk te zijn naar onze dieren. Hen te accepteren zoals ze zijn en de omstandigheden te creëren waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele individuen. Dat proces, van ontwikkeling en samen groeien, creëert een waardevolle band gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. De mooiste liefde die er is!
Heel Holland Hersenwerkt: Open je Hart
Afrollen is een hartstikke leuke techniek om je kat te laten ontdekken, het is goed uit te leggen en als je kat er aan toe is kun je het makkelijk uitdagend maken.
Wat heb je nodig?
- Twee keukendoeken
Belangrijk:
|
Stappenplan:
- Laat je kat kennismaken met het materiaal zonder dat er lekkers in zit. Is je kat comfortabel en ontspannen met het materiaal, ga dan verder met stap 2.
- Vouw één keukendoek over de lengte dubbel, leg een straatje lekkers over de lengte van de doek en laat je kat het lekkers zoeken.
- Als stap 2, maar rol de keukendoek nu ongeveer voor de helft strak op en zorg dat de eerste stukjes lekkers zichtbaar zijn. Laat de kat het lekkers zoeken
Techniektips:
|
Heeft hij al het lekkers kunnen vinden… top!! Was hij gefocused en relaxed in z’n lijf en staart? Dan kun je door naar de volgende stap, je kat weet precies wat hij doet! Lukt het nog niet zo goed zonder hulp? Herhaal stap 3 dan enkele keren tot je kat het doorheeft.
- Rol de keukendoek iets minder strak op en gebruik iets minder lekkers. Leg hem weer neer in de juiste afrolrichting en rol de keukendoek zover op dat het eerste lekkers nog maar net te zien is.
Lukt het je kat ook om deze uitdagingen met een relaxt lijf en gefocust op de keukendoek op te lossen? Ga door naar stap 5 - Vouw de keukendoek niet meer dubbel over de lengte, maar verspreid lekkers over de hele doek en rol hem in de lengte op (foto 4) en leg hem zo neer dat de kat hem zo kan afrollen met snuit of pootje.
Als deze manier van afrollen ook geen geheimen meer heeft voor je kat en je kat comfortabel en gefocust al het lekkers kan vinden dan kun je nog een stapje verder gaan. - Verspreid lekkers over de keukendoek en rol hem in de breedte op. Als je kanjer ook dit met ontspannen staart en ontspannen lijf weet op te lossen kun je naar stap 7.
- Pak nu de tweede keukendoek erbij en maak van beide doeken een hartvorm, de bochten in de opgerolde doek zorgen ervoor dat de keukendoek minder makkelijk afrolt en de kat meer moeite moet doen om het lekkers te bemachtigen. Help wanneer nodig!
Veel Hersenwerkplezier samen!!
De magie van Hersenwerk
Chicca is een katje bij mij op de praktijk in Doorn. Ze is érg op voer gericht en de eerste keer dat ik met haar Hersenwerk deed, was ze in het begin van de sessie alleen maar op mijn handen gericht. Want dáár kwam het voer vandaan. Het Hersenwerkmateriaal was helemaal niet interessant.
Ik moest heel snel werken en haar steeds aanwijzen waar ik de voertjes neerlegde. Op een gegeven moment kreeg ze door dat ze geen voer rechtstreeks uit mijn hand kreeg, maar in het Hersenwerk. Het duurde even maar langzaamaan kwam er meer rust in haar bewegingen. Ze kreeg meer aandacht voor waar ze mee bezig was.
Ze kon nét lang genoeg wachten tot de hand met voer in beweging kwam om brokjes te plaatsen, voordat ze zelf op de hand af wilde gaan.
Het was mooi om te zien hoe het Hersenwerk zèlf steeds meer haar interesse kreeg. En daardoor kon ik de voertjes steeds een stukje verder gaan verstoppen. Ze kreeg steeds meer de smaak te pakken van het op zoek gaan naar de brokjes.
Het is zo leuk om te zien hoe een kat deze stappen kan zetten, met begeleiding van jouw kant. De focus die dan ontstaat, de samenwerking en heel langzaamaan ook meer rust in het lijf, en daardoor in het koppie. Dat is voor mij de magie van Hersenwerk!
Saskia Blok – TTouch4animals en Chicca
Vertel het ons!
Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.
Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!
Maak je eigen Hart-Hersenwerk
Wat heb je nodig?
- Schaar
- 2 stevige stukken stof (dikke fleece, spijkerstof etc)
- Uitknipmodel 1: 25 x 60 cm (konijnen, katten en kleine tot middelgrote honden)
- Uitknipmodel 2: 30 x 90 cm (grote honden (of honden met een brede bek) en paarden)
- A4 printerpapier, printer om PDF uit te printen
- Eventueel een krijtje
Uitknippen
Knip het uitknipmodel uit en leg deze op de dubbelgevouwen stof, met de rode lijn op de stofvouw (foto 1). Teken met een krijtje de omtrek van het uitknipmodel (foto 2) en de zwarte lijnen op de stof (foto 3) of speld het uitknipmodel vast op de stof. Knip de stof uit en in langs de zwarte lijnen (foto 4 en 5). Doe hetzelfde voor de andere lap stof (foto 6 en 7).
In elkaar zetten
- Leg de beide dubbelgevouwen stofdelen met de ingeknipte delen naar elkaar toe in een hoek van ongeveer 90 graden (foto 8)
- Haal de linker strook van de roze stof door de bovenste strook van de spijkerstof (foto 9)
- Haal nu de bovenste strook spijkerstof door de middelste strook van de roze stof (foto 10)
- Haal daarna nog de rechter strook van de roze stof door het resterende deel van het bovenste strookje spijkerstof
- Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest linker strook van de roze stof
- Haal de middelste strook van het roze stofdeel door de middelste strook van de spijkerstof
- Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest rechter strook van de roze stof tot het resultaat is als foto 11
- Herhaal stap 2 tot en met 4 voor de onderste strook spijkerstof tot het resultaat is als foto 12.
Stappenplan voor Hersenwerk met het “Eigen Hart” uit het Creatief idee
Nodig:
- Jouw zelfgemaakte ‘Eigen Hart’
- Voldoende voertjes
- Stroeve ondergrond
- Laat je dier kennismaken met het Hart zonder voertjes. Dit kan op de grond of vanuit de hand. Neem de tijd en laat je dier rustig kijken en onderzoeken. Als hij aangeeft dat hij klaar is met onderzoeken van het Hart, ga je naar stap 2.
- Leg voertjes rondom het Hart. Pakt je dier deze zonder spanning, en leg dan ook wat voertjes op de rand van het Hart, en daarna verdeeld over het hele Hart.
- Leg voertjes op en onder het “ingevlochten” stukje op het Hart, leg het niet te diep zodat je dier er goed bij kan.
- Bovenaan het Hart zijn de rondingen open, leg hier voertjes tussen. Begin makkelijk door het helemaal open te leggen en leg het steeds verder dicht.
- De twee rondingen zijn van verschillende stoffen. Let eens op je dier, is er verschil bij het zoeken in de verschillende stoffen?
- Je kunt ook voertjes onder het Hart verstoppen. Maak eerst een soort tunneltje door het Hart in een plooi te leggen met lekkers eerst bij de opening. Leg de voertjes steeds verder in de tunnel en leg het Hart steeds platter. en leg het daarna steeds verder plat.
- Combineer alle bovenstaande opties.
Geniet van elkaar en van het samen bezig zijn!
Liefde is …. Samen Hersenwerken!
Word jij ook zo ontzettend blij van je Hersenwerkende dier?
Dat je daar blij van wordt is helemaal niet gek, want naast het feit dat Hersenwerk ‘an sich’ al heel leuk is, zorgen het samen bezig zijn, je prettig voelen bij elkaar en aanrakingen ervoor dat er oxytocine vrij komt. Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, zorgt voor gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Een positieve bijwerking is dat het daarnaast stress en angst onderdrukt. Is dat niet cool!!
Als je dier eenmaal een idee heeft van wat hij kan verwachten als je gaat Hersenwerken, dan zorgt díe verwachting ervoor dat het deel van de hersenen wordt geprikkeld dat gelinkt is aan plezier en beloning. Je wordt er blij van en je voelt je goed. Evolutionair gezien is het heel logisch dat het zoeken en de verwachting te vinden een goed gevoel geven: het is nodig om eten, een schuilplaats of partner te vinden … essentieel voor het voortbestaan! Het stofje dat met name zorgt voor het goede gevoel is dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. En zeg nou zelf … je wordt toch gelukkig van Hersenwerk?!
Veel Hersenwerkplezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!