Vier de liefde met Hersenwerk!

Hoe heerlijk is het toch om van je dier te houden. Je kunt hem van alles toefluisteren, heerlijk kroelen, lekker verwennen en als je een keer vindt dat hij de kantjes eraf loopt, ben je je ergernis zo weer vergeten als je in zijn ogen kijkt.

Houden van dieren gaat ons gemakkelijk af. We zijn vaak opener en zachter naar dieren dan naar mensen. Dat is ook wel logisch: een dier neemt ons zoals we zijn en is van nature onvoorwaardelijk in zijn omgang met ons. We kunnen dus ongegeneerd onszelf zijn bij onze dieren en zij vinden ons dan nóg de leukste en de liefste. Daar kun je toch alleen maar van houden?!Marleen aan het Hersenwerken met Bentley

Een manier om jullie liefde te vieren én te verdiepen is samen Hersenwerken. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld als eigenaar van Hersenwerk voor dieren, ik vind alles geweldig aan Hersenwerk. Maar ook ik ben ooit begonnen en eigenlijk was het gelijk vanaf de eerste keer raak. Ik was al verliefd op mijn Duitse herder Franka, maar in die eerste Hersenwerksessie werd ik echt ‘smoorverliefd’ op haar! Het was zo geweldig ‘magisch’ om op de vierkante meter met haar samen te werken, te communiceren via kleine signalen en te ervaren dat zij net zo met mij bezig was als ik met haar.

Naast die magie werd ik me ook bewust van haar schoonheid. Opeens vielen me kleine details aan haar vacht op, ontdekte ik hoe schattig haar oren bewogen als ze volop geconcentreerd snuffelde en bleken haar ogen heel veel kleuren te hebben, iets wat me niet eerder was opgevallen. Nu ze bijna 12 jaar oud is heb ik die gevoelens nog steeds als ik met haar Hersenwerk.

Ook met mijn andere hond Bartje is het elke keer weer een liefdevol feestje wat al begint als ik het materiaal ga uitzoeken. Door de jaren heen heb ik zowel met honden als met paarden, katten en konijnen geHersenwerkt en telkens weer word ik verliefd op het dier waarmee ik werk. Dat doet Hersenwerk dus met ons!

In dit mooie samenspel zit ook een aandachtspunt. Want die verliefdheid is leuk en de wederzijdse liefde geweldig, maar de kans dat we te veel opgaan in die gevoelens is behoorlijk groot. Dan komt er het woordje ‘te’ voor te staan en zoals we allemaal weten is dat in alle gevallen ongewenst.

Te veel liefde kan leiden tot te veel zorgen voor je dier. Dat uit zich door het denken voor je dier of te veel willen helpen, met als gevolg dat het dier belemmerd wordt in zijn eigen manier van Hersenwerken. Te veel liefde kan ook leiden tot een grote behoefte aan praten of aanraken. Dan zie je dieren die uit hun concentratie gehaald worden door hun mens omdat deze praat en aait terwijl hij daar op dat moment geen behoefte aan heeft. Te veel liefde kan ook leiden tot verwennerij waar het dier niet op zit te wachten. Denk aan de mooiste en duurste Hersenwerkmaterialen, terwijl het dier intens tevreden Hersenwerkt met oude handdoeken. Of dat het dier verwend wordt met te veel of ongezond lekkers om mee te Hersenwerken.

Te veel liefde verstikt eigenlijk de ware liefde. Door bewust te zijn van je gevoelens en daar op enige afstand enorm van te genieten, hou je ook de behoeften van je dier in zicht. Juist bij die afstand afgestemd op wat jouw dier prettig vindt, zien we ons dier hoe hij echt is. En dan weten we precies wat er nodig is om samen al Hersenwerkend de liefde te vieren!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Jouw lieverd op z’n mooist gefotografeerd met je smartphone.

De lezers van de HersenwerkSnuffels hebben de primeur! Jullie ontvangen 20% korting Piet en Jeroenop de geweldig leuke online cursus van Photo Class: Dogs! In deze online cursus leren topfotograaf Jeroen Swolfs en dierenarts Piet Hellemans, bekend van TV en social media, je om zelf de mooiste foto’s te maken met je smartphone.

In korte filmpjes met praktische uitleg én de ‘hoe’ helemaal in beeld, nemen Piet en Jeroen je op inspirerende wijze mee. Je krijgt direct zin om zelf aan de slag te gaan!

De cursus kost € 9,95, maar als je de kortingscode HersenwerkSnuffels gebruikt, krijg je 20% korting. En ja, de cursus is gemaakt voor het fotograferen van honden, maar (bijna) alle tips zijn zeker ook toepasbaar op katten.

Bestel de cursus dus vandaag nog! De code is geldig tot 28 februari 2022.

Klik hier: https://www.photoclass.nl/dogs/ en gebruik de kortingscode HersenwerkSnuffels

Kijk ook het filmpje van Piet en Jeroen door op de afbeelding te klikken!

 

Samen Hersenwerken? Alleen als de kat ervoor kiest!

Hersenwerk bied je in principe één op één aan je kat aan. Hersenwerk staat voor quality time, échte aandacht en vooral ontspanning. Maar in een meerkats-huishouden kan dat best nog wel een uitdaging zijn! De kans is groot dat de andere kat graag mee wil doen.

Nu zijn er in meerkats-huishoudens katten diverse mogelijkheden hoe katten met elkaar omgaan. We lichten er drie uit:

  1. katten die elkaar tolereren en verder vooral negeren
  2. katten die vriendelijk zijn naar elkaar, maar niet echt innig verbonden
  3. katten die echt samen zijn, samen spelen, samen ontdekken en samen slapen

Categorie 1 en 2 zijn katten die eigenlijk heel direct contact vermijden. Bij hen adviseren we om Hersenwerk echt apart aan te bieden door de andere kat even in een andere ruimte te zetten of, bij een buitenkat, naar buiten te laten gaan. Dan wordt Hersenwerk een fijn ontspannen samenzijn tussen jou en je kat.

Katten uit categorie 3 vinden het waarschijnlijk juist heel erg fijn om samen te Hersenwerken. Ze kiezen bij alles voor samen en dus ook als er wat leuks te doen is. Het vraagt van jou wat creativiteit om hen beide op maat te begeleiden, maar hé… daar krijg je wel dubbel zoveel waardering voor van je katten!

De magie van Hersenwerk

Wat is voor jou de magie van Hersenwerk? Dat vroegen we deze maand aan Saskia Blok, eigenaar TTouch4animals, docent Hersenwerk voor katten en redactielid HersenwerkSnuffels.

“Ik Hersenwerk met mijn kat Tobias om hem een stuk verrijking in zijn leven te geven, aangezien hij grotendeels binnen leeft. Het is genieten hoe hij snort van plezier wanneer we samen een nieuwe puzzel uitproberen. En hoe hij daarna heerlijk voldaan gaat liggen slapen.

Door de uitdaging regelmatig iets nieuws te verzinnen, word ik als mens gestimuleerd om creatief te denken. Samen Hersenwerken heeft de band tussen Tobias en mij alleen maar versterkt. We zijn echt een team en genieten van het samen bezig zijn. Dat is voor mij de magie van Hersenwerk!”

Heel Holland Hersenwerkt: Hart-verwarmend Hersenwerk voor jou en je kat

Nodig: Twee keukendoeken en lekkere brokjes.

Rol de doeken op en leg ze in een hartvorm op een stroeve ondergrond.Stappenplan Valentijn Hersenwerk met katten

Stap 1: Laat je kat snuffelen aan de doeken zonder dat je voer gebruikt. Zo kan hij kennismaken met het materiaal.

Stap 2: Strooi wat lekkers rond het hart.

Stap 3: Leg een paar brokjes bovenop de randen van het hart.

Stap 4: Strooi je voertjes in het hart waar het goed bereikbaar is. Kijk of je kat met zijn koppie en poten over de rand van het hart wil gaan. Wil hij dat nog niet? Ga dan naar stap 3 terug.

Stap 5: Leg lekkers rond en in het hart.

Stap 6: Leg lekkers aan de binnen- en buitenkant van het hart en leg er ook een paar half onder de doeken. Kijk of je kat die ook wil pakken. Doet hij dat niet? Leg ze dan zo neer dat hij er makkelijk bij kan.

Tip: Laat je kat net zolang snuffelen tot hij alle voertjes gevonden heeft. Help je kat wanneer je ziet dat hij moeite heeft om brokjes te vinden of te pakken. Is hij enthousiast? Vul dan wat brokjes bij voor nog een ronde!

Wanneer je kat aangeeft klaar te zijn, door weg te lopen of ontspannen te gaan liggen, ruim je de doeken op en laat je je kat heerlijk in rust nagenieten.

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?

Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 februari 2022