Geurig ongemakHersenwerkSnuffels kat - geurig ongemak

Wat is voor jou de geur van de decembermaand? Waarschijnlijk heb je direct een associatie en wat er precies in je opkomt, zal voor iedereen anders zijn. Grote kans dat dennengeur, houtkachel, geurkaars, gebakken brood, gourmet en vuurwerk in de top tien staan.

Voor mensen zijn veel geuren heerlijk. Ze geven ons een goed gevoel, het gevoel van gezelligheid. Uiteraard heeft iedereen zijn voorkeuren. Sommige mensen genieten enorm van de geur van de houtkachel, terwijl anderen ervan moeten hoesten en het vinden stinken.

Ook bij dieren doet geur veel. Geur is dé informatiebron voor hen. Ze besnuffelen niet alleen objecten in hun leefomgeving, ze ruiken ook de ruimte waarin ze verblijven. Voor de dieren die buiten komen of buiten leven gaat het letterlijk nog veel verder: zij ruiken over grote afstanden en halen daar hun informatie uit.

Als je dat in gedachten neemt kun je je voorstellen dat de geuren, die wij zo associëren met de feestdagen, voor onze dieren ongemak opleveren. De sterke geuren belemmeren hun waarneming, waardoor hun informatievoorziening wordt beperkt. Het beperkt worden in informatie geeft ongemak en kan dieren extra alert en daardoor onrustig maken.

Veel geuren zijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk sterke geuren in de leefomgeving van dieren komen. Ruik je in het bijzijn van je dieren een sterke geur van buitenaf, kijk dan goed hoe de reactie is. Mogelijk wordt je dier onrustig en kan het wat extra steun en begeleiding nodig hebben.

Geniet van de feestdagen en de heerlijke geuren, maar houd een oog op je dieren. Door je bewust te zijn van de geuren en het daaruit voortvloeiende mogelijk andere gedrag kun je jouw dier met zorg en op maat begeleiden.

 

**Is Hersenwerk een wondermiddel?**

Er wordt regelmatig geadviseerd om katten af te leiden met Hersenwerk. Wij zijn blij met de populariteit van Hersenwerk, maar we hebben ook een uitgesproken mening over het inzetten van Hersenwerk bij bange dieren. Dat raden we namelijk ten zeerste af. Hersenwerk biedt inderdaad ontspanning, maar alleen als het dier er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval. Dus kijk goed naar je kat. Staat hij open voor contact, voor snuffelen en voor voer? Dan kun je Hersenwerk inzetten, maar jouw kat bepaalt wat hij nodig heeft.

 

Heel Holland Hersenwerkt met Kerstmaterialen

HersenwerkSnuffels december 2022 stappenplan kat Benodigheden

 • niet breekbare kerstmaterialen, gekocht of zelfgemaakt
 • waxinelicht houders
 • voertjes
 • ruwe ondergrond of antislipmat

Stap 1: Laat je kat kennismaken met de materialen, eerst ieder materiaal apart en voeg ze later bijeen.
Stap 2: Leg wat voertjes goed bereikbaar tussen de attributen.
Stap 3: Verstop voertjes dan tussen en onder het materiaal.
Stap 4: Plaats ook brokjes in de waxinelichthouders.
Stap 5: Leg de kerstversiering op de waxinelichthouders en verstop er brokjes onder.
Stap 6: Vul voertjes bij wanneer je kat alles gevonden heeft en nog niet klaar is met Hersenwerken.
Stap 7: Laat je kat rustig nasnuffelen en zelf bepalen wanneer hij voldaan is.

Zo creëer je samen een mooi Kerstmoment!

 

Wees wijs met materialen!

NIET GEBRUIKEN: breekbaar, scherp, sterk geurend, geïmpregneerd, losse kleine onderdelen, nepsneeuw, alles wat eetbaar lijkt maar niet is, alles van/met chocola, de kerstboom zelf en dennennaalden, materiaal bijv. plastic, karton, stof als het door je dier wordt opgegeten.

 

Creatief idee: Scandinavische kerstster

Doe je mee?

In 12 dagen maken we stap voor stap deze mooie kerstster van stof (zonder dat je naaigaren nodig bent!!) en gaan we ook met de Kerstster Hersenwerken.

Download hier het stappenplan of volg de stappen in de Facebook groep Hersenwerken voor Katten.

 

Zorg voor een BOV!

Een BOV? Wat is dat nou weer? Een BOV is een Bewust Onbeschonken Verzorger. Iemand die de dieren in de gaten houdt of ze wel oké zijn met de drukte. Iemand die bezoek instrueert in het passend omgaan met de dieren. Iemand die de planning van verzorging in de gaten houdt. En dat doet deze persoon allemaal ‘onbeschonken’. Dus helder van geest en in staat om alert en adequaat te reageren.

Waarom is een BOV nodig? Het klinkt misschien streng en ongezellig, toch is het voor het welzijn en welbevinden van dieren heel prettig. Dieren verzorgen als je alcohol op hebt is niet handig. Je bent minder alert en je ruikt en doet anders, wat voor de meeste dieren ongemakkelijk is. Dat ongemak komt nog eens bovenop de onrust die er al is door de drukte.

Een BOV kiest er bewust voor om niet te drinken en om de zorg voor de dieren op zich te nemen. Hierdoor kunnen de andere aanwezigen met een gerust hart feestvieren,  het glas heffen én de zorg voor de dieren even uit handen geven.

 

Tips rond vuurwerk

 1. Houd katten binnen en zorg ervoor dat het kattenluik op slot zit.
 2. Laat je kat zelf kiezen waar hij wil zijn en wat hij wil doen
 3. Zorg voor meerdere verstopplekken voor je kat
 4. Wil je kat nog interactie en eten? Bied dan een struinfeestje aan met hele lekkere hapjes
 5. Doe de gordijnen dicht en zet muziek aan om geluid en flitsen buiten te sluiten
 6. Blijf zelf zo ontspannen mogelijk in je gedrag en energie
 7. Zorg voor een zorgvuldig ‘deurbeleid’ zodat je kat niet kan ontsnappen.

 

 

Hele fijne feestdagen!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 december 2022