Hersenwerk voor katten en vuurwerkIs Hersenwerk een wondermiddel?

Katten en vuurwerk

De jaarwisseling en de hele periode die daaraan vooraf gaat is voor veel katten een zeer nare tijd. Ondanks het vuurwerkverbod knalt het al flink op veel plaatsen. Het is niet leuk om je kat steeds te zien schrikken of nog erger: volledig in paniek te zien raken. Daar komt nog bij dat we zelf ook vaak schrikken van de knallen of dat we vuurwerk ronduit eng vinden. Dat maakt dat we niet altijd het gevoel hebben dat we onze kat kunnen steunen.

Een kat met angst reageert anders dan anders. Net als wij. Angst maakt gevoelens in je los die je normaal gesproken kunt vermijden. Soms reageren we, mens en dier, zo anders dat je echt overrompeld wordt door het onbekende gedrag. De kat die altijd zorgeloos op straat loopt kan veranderen in een schichtige voorzichtige kat. Jouw knuffelkat die maar wat graag op schoot ligt kan plotseling kiezen voor een klein donker hoekje om in weg te kruipen. Of waar je altijd wordt begroet met gemiauw en kopjes, loopt je kat nu onzeker naar je toe met grote alerte ogen.

Observeer je kat de komende periode goed en ontdek hoe jij hem het beste kunt steunen in het omgaan met de knallen. Hersenwerk kan daar zeker bij ondersteunen!

Wat doet Hersenwerk?

Hersenwerk doet veel met een kattenlijf en kattenkoppie. De zintuigen worden gestimuleerd terwijl je kat naar lekkers zoekt. Het zoeken naar eten is op zich al een fijne activiteit, katten doen dit van nature al. Ze observeren de omgeving en spotten feilloos de lekkere hapjes. Als je kat vanuit rust kan Hersenwerken zal hij snel gefocust zijn op het vinden van lekkers in het materiaal, waarbij hij zich afsluit voor de omgeving. Deze concentratie en inspanning maken dat je kat, met jou als begeleider, in een eigen wereldje komt en dat brengt hem rust, zowel mentaal als fysiek. Na het Hersenwerken is je kat lekker relaxt en kan hij diep ontspannen.

Hersenwerk heeft dus het beste ontspannende effect als je kat vanuit rust gaat snuffelen. Is de omgeving stressvol, zoals rondom de jaarwisseling, dan kan Hersenwerk dienen als afleiding. Dan start je kat niet echt relaxt, maar kan Hersenwerk hem wel helpen zich af te sluiten en mentaal en fysiek minder gespannen te zijn.

Is Hersenwerk een wondermiddel?

Er wordt regelmatig geadviseerd om katten af te leiden met Hersenwerk. Wij zijn blij met de populariteit van Hersenwerk, maar we hebben ook een uitgesproken mening over het inzetten van Hersenwerk bij bange dieren. Dat raden we namelijk ten zeerste af. Hersenwerk biedt inderdaad ontspanning, maar alleen als je dier er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval. Dus kijk goed naar je kat. Staat hij open voor contact, voor snuffelen en voor voer? Dan kun je Hersenwerk inzetten, maar jouw kat bepaalt wat hij nodig heeft.

Mijn kat is te bang om te Hersenwerken

  • Jouw rustige aanwezigheid is het allerbelangrijkste. Daarmee ben je een veilige haven voor je kat.
  • Als je kat weg wil kruipen, laat hem dat dan doen. Maak eventueel zijn verstopplek extra beschut door het te bedekken met een doek, zodat het echt een veilige plek wordt.
  • Probeer een bange kat die zich verstopt nooit uit zijn veilige plek te halen! De kans is groot dat hij in zijn paniek jou verwondt als je hem wilt pakken. Laat hem in zijn schuilplaats; dit is zijn manier om met zijn angst om te gaan.
  • Komt je kat naar je toe, kijk dan goed waar hij behoefte aan heeft. Het kan zijn dat hij wil knuffelen of gewoon bij jou in de buurt wil zijn en direct weg wil gaan als hij schrikt. Geef je kat hierin de regie. Zorg dat hij altijd weg kan.

4 voorbeelden van HersenwerkInspiratie: Struinend door de jaarwisseling

Struinfeestjes en Hapsnappers: dat is ons advies rondom de jaarwisseling. Deze vormen van Hersenwerk hebben als doel je kat echt te laten ontspannen.

Kies materiaal dat je kat goed kent of begin ruim voor de jaarwisseling met het introduceren van materialen en Hersenwerk.

Leg lekkers op, onder of in de materialen en doe dat zodanig dat je kat geen ingewikkelde acties moet uitvoeren om het lekkers te vinden.

Maak het niet ingewikkeld. Als je stress hebt, kun je niet goed nadenken, dus bied iets aan waarbij hij lekker kan ‘snuffelstruinen’ en daardoor de knallen vergeet.

Op de foto vier voorbeelden ter inspiratie.

Wanneer geef ik mijn kat Hersenwerk?

Je kunt Hersenwerk op drie momenten inzetten als ondersteuning tijdens Oud & Nieuw.

Vooraf: Vul van te voren al materialen of je hele ‘vuurwerkpakket’, dan heb je dit paraat tijdens de avond. Betrek je kat hierin en geef hem alvast een ‘voorproefje’. Hiermee heeft hij gelijk weer een positieve associatie met het leuke Hersenwerk.

Tijdens: Zijn er veel knallen en wordt je kat onrustig? Geef dan al wat Hersenwerk. Dit jaar hebben we een vuurwerkverbod, maar dat zal het knallen niet op alle plaatsen stoppen. De kans is groot dat er om 12 uur nog flink geknald wordt. Hersenwerk kan jouw kat mooie afleiding geven.

Na: Hoe je kat de jaarwisseling ook heeft ervaren, spanning zit er vrijwel altijd bij. Om die spanning goed te laten afvloeien is Hersenwerk ideaal. Bied hem ruim na 12 uur of op Nieuwjaarsdag Hersenwerk aan. Door het snuffelen en struinen ontspant je kat mentaal en fysiek en kan hij daarna goed rusten en herstellen van de opgedane stress.

Bouw een feestelijk “Vuurwerk-pakket”

Wil je inspiratie voor het maken van een feestelijk “Vuurwerk-pakket” voor je kat? Doe dan mee met onze gratis challenge Heel Holland Hersenwerkt! Vanaf 15 december ontvang je vier dagen lang inspiratie voor het opbouwen van een Hersenwerk-pakket.

Let op: De challenge is gericht op honden, maar daar kun jij als kattenmens zeker inspiratie uit halen!

Deelname is gratis. Meld je hier aan: Heel Holland Hersenwerkt – vuurwerkpakket aanmelden kan t/m 14 december a.s.

HersenwerkSnuffels 10 december 2021