Onvergetelijke vakantieBlog kat HersenwerkSnuffels augustus 2022

Heerlijk even niets doen. Of juist heerlijk even heel veel doen. Of heerlijk van alles wat maar dan wel zo dat je niets ‘moet’. Genieten zonder haast of druk van dat wat je het liefste doet, dat is het ultieme vakantiegevoel.

Terecht dat we daar over het algemeen heel blij van worden. Een andere omgeving en nieuwe indrukken stimuleren onze geest. Of je nu daadwerkelijk weg gaat, thuis blijft of vanuit huis uitstapjes maakt, het feit dat je loslaat wat altijd zo gewoon is, zorgt voor ontspanning in je hele systeem.

Precies dat ontspannen gevoel creëren we trouwens ook met Hersenwerk. Ook daar willen we dat onze dieren hun eigen gang gaan, zelf ontdekken en hun eigen tempo bepalen. Dus als je even bewust stil staat bij jouw ultieme vakantiegevoel, dan weet je gelijk waar we naar toewerken voor onze dieren met behulp van Hersenwerk!

Extra leuk van ontspannen zijn is dat je geest ruimte krijgt voor nieuwe ideeën. Je kijkt anders naar je omgeving als deze onbekend is. Je beleeft je activiteiten bewuster als je geen tijdsdruk hebt. Dat zorgt ervoor dat je hoofd ook vrijer is en je vanzelf creatiever wordt. Het kan dus maar zo zijn dat je bovenop de berg, dobberend op je luchtbed of slenterend door een pittoresk dorpje opeens een Hersenwerk idee krijgt.

Nu hoef je niet direct daarmee aan de slag, maar wat je wel kunt doen is het materiaal dat je inspireert op de foto zetten en snel wat aantekeningen intypen of inspreken, zodat je het later in de praktijk kan brengen. Er zijn op deze manier al mooie Hersenwerkideeën ontstaan met stenen, schelpen, hout, materiaal van lokale markten en allerlei verpakkingsmateriaal dat we in ons land niet kennen.

Is jouw dier mee op vakantie? Dan kun je een geschikt moment kiezen en op een rustige plek het nieuw bedachte Hersenwerk aanbieden. Werk zoveel mogelijk op dezelfde wijze als thuis, gebruik dezelfde rituelen zodat je dier daar houvast aan heeft. Tenslotte is alles in een vreemde omgeving anders en dat heeft invloed op de concentratie en focus van je dier. Hoe meer je vasthoudt aan bekende handelingen, hoe makkelijker er ontspanning ontstaat.

Is jouw dier niet mee? Dan kun je met het nieuwe materiaal alvast de stappenplannen uitwerken. Bedenk hoe je het materiaal gaat introduceren en hoe je de sessie gaat opbouwen. Nu je de tijd ervoor hebt, kun je heel gedetailleerd een stappenplan op maat voor jouw maatje maken. Misschien kun je foto’s van de stappen maken zodat je thuis nog precies weet hoe je het bedacht had.

Het Hersenwerken met materialen of ideeën die je op vakantie hebt opgedaan, geeft ook weer een nieuwe impuls aan het samen Hersenwerken. Jullie ontdekken samen de (on)mogelijkheden van de materialen en dat zorgt weer voor de fijne verbinding die gepaard gaat met het samen Hersenwerken.

En als je dan ook nog foto’s maakt van de sessie met jouw dier en de vakantiematerialen dan wordt je vakantie met recht een onvergetelijke vakantie!

 

Heel Holland Hersenwerkt… met een luchtbed

Stappenplan kat HersenwerkSnuffels augustus 2022Heerlijk op vakantie, lekker kamperen en even helemaal niets!
Tot je op de camping merkt dat je luchtbed lek is, echt balen maar… nu heb je wel superleuk Hersenwerk materiaal voor je kat 😊

Wat heb je nodig:

 • Een lek/leeg luchtbed
 • Veel lekkers

Stappenplan:

 1. Laat eerst de kat kennismaken met het luchtbed, het is een nieuw materiaal met vast veel geurtjes. Kennismaken is zonder lekkers en sommige katten zijn super vlug, even snuffelen als je het neerlegt en anderen hebben meer tijd nodig. Is je kat comfortabel en relaxt met het materiaal dan kun je verder met stap 2
 2. Leg wat lekkers rondom het dubbelgevouwen maar platte luchtbed en op de rand (zodanig dat de kat er nog makkelijk bij kan). Heeft de kat comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 3
 3. Strooi wat lekkers uit over het hele luchtbed, de kat zal nu het luchtbed op moeten lopen bij het lekkers te kunnen komen (best spannend!). Heeft de kat comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 4.
 4. Maak nu wat golfjes en rimpels in het luchtbed en strooi daar wat lekkers over uit.

Op deze manier aangeboden is dit een Struinfeestje, het doel is lekker ontspannend en relaxt Hersenwerk waarbij de kat niet heel erg hoeft na te denken over hoe het op te lossen maar waarbij het contact met het nieuwe materiaal en vele geurtjes vanaf de camping best veel informatie geven en geestelijk dus best inspannend kan zijn.

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk kat HersenwerkSnuffels augustus 2022

In juni 2020 had Charlie blijkbaar in haar mooie zwervershoofdje bedacht dat ze best bij ons kon wonen. In eerste instantie aarzelend en op afstand maar langzamerhand steeds zelfverzekerder begaf ze zich op het terrein van de hondenschool en ons huis. Toen bleek dat ze drachtig was hebben we haar ook in huis gehaald en na een korte gewenningsperiode voelde ze zich al best thuis tussen de andere katten en honden.

De mensen waren ook ok, mits ze rustig en bedachtzaam bewogen… tot we samen gingen Hersenwerken. Vanaf de eerste sessie is Charlie dol op samen Hersenwerken! Niet alleen om het lekkers maar het hele proces…  van het klaarzetten tot het afsluitende ritueel, ze vindt het allemaal hartstikke leuk. Ze vindt heerlijk om zo samen bezig te zijn en geniet dan ook volop. Bijkomend voordeel is dat ze langzamerhand steeds meer vertrouwen heeft gekregen in mensen en nu is ze een echte aandachtvrager 😊.

Marieke – docent Hersenwerk voor honden – Hondenschool Robbedoes

 

Ik kom terug van vakantie en neem NIET mee…

Over de grens is alles anders en de kans bestaat dat je mooie objecten tegenkomt die je heel graag wil hebben. Bedenk dat je niet alles zomaar mag meenemen, ook al wordt het in jouw vakantieland verkocht.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • materialen gemaakt van huid van een inheems dier
 • beeldjes van ivoor
 • haarklemmen van schildpaddenschild
 • armbanden van olifantenhaar

Los van het feit of je dit moet willen kopen, er gaat tenslotte stevig dierenleed aan vooraf, is het dus ook niet toegestaan om ze mee te nemen over de grens. Ook zaken die ogenschijnlijk ‘van niemand zijn’ kunnen beschermd zijn. Denk aan stenen, schelpen en koraal.

Wees dus bewust van wat je koopt, maar ook van wat je vindt. Bij twijfel niet kopen en lekker laten liggen. Een goed gelukte foto van het object is ook een prima aandenken!

Creatief idee HersenwerkSnuffels augustus 2022Creatief Idee – Het leukste Hersenwerk maak je zelf!

Was jij ook 1 van die onfortuinlijke kampeerders met een lek luchtbed maar wel zo kien dat je hem mee hebt genomen naar huis? Slim van je kunt met dat luchtbed nog een leuk Hersenwerk maken!!

Wat heb je nodig?

 • Lek luchtbed (of een badlaken)
 • Stukje touw

Hoe maak je het Luchtbed Hersenwerkwiel

 • Vouw het luchtbed, over de lengte, steeds 15 – 20 cm tot het hele luchtbed is opgevouwen als een harmonica
 • Bind een touwtje om het midden
 • Vouw de uiteinden uit zodat je een ‘wiel’ krijgt

Klaar?

Dan kun je je nieuwe Hersenwerk gaan aanbieden aan je konijn, kat, hond of paard 😊

 1. Laat het dier eerst kennismaken met het materiaal zonder lekkers, is het dier comfortabel en relaxt met het materiaal dan stap 2
 2. Leg het lekkers aan de kant van het dier, in de buitenrand van het wiel (daar waar de meeste ruimte is), heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 3
 3. Leg het lekkers meer verspreid langs de (bredere) buitenkant van het wiel. Heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 4
 4. Leg het lekkers stapsgewijs ook meer naar het midden van het wiel.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2022