Ontspannen de zomer door!

Ontspannen? Dit kunnen wij van onze katten leren!

Katten zijn meesters in het ontspannen. Als ze besluiten dat ze willen relaxen, dan doen ze dat ook. Ze kiezen heel bewust een plek, nemen de tijd om heerlijk te gaan liggen zoals het op dat moment goed voelt en ze zijn in hun eigen wereldje vertrokken. Je moet dan van goede huize komen, wil je hen in beweging krijgen. Hoe mooi is dat als je zo overtuigd kunt ontspannen? Observeer je kat(ten) eens en kijk eens wat jij van hem kunt leren!

Het nut van ontspanning

Als je ontspant, krijgen lijf en geest rust. Die rust zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen van inspanning en dat er weer nieuwe energie wordt opgebouwd. Bij ontspanning worden ongewenste prikkels van buitenaf geweerd, de opgedane prikkels worden verwerkt en er ontstaat ruimte voor een relaxte gemoedstoestand. Zonder ontspanning worden dier en mens overvraagd en zal dat leiden tot overbelasting, fysiek en mentaal. Langdurige overbelasting veroorzaakt uiteindelijk ook een scala aan kwaaltjes en kwalen. Alle reden dus om regelmatig te ontspannen, voor onze dieren én voor onszelf!

Ontspanning is één van de effecten van Hersenwerk

Bij Hersenwerk is het ontspannen door inspanning één van de belangrijkste effecten. De kat zoekt lekkers in allerlei materialen. De zintuigen worden geprikkeld. Dat is inspannend. Maar doordat de kat dit volop geconcentreerd doet, worden prikkels buiten het Hersenwerk-werkveld al gefilterd. Hierdoor ontstaat al ontspanning tijdens het Hersenwerken. Als een kat echt in zijn eigen wereldje terechtkomt, komen andere prikkels nauwelijks meer binnen. Als de sessie klaar is, gaat de kat alle indrukken verwerken en dat gebeurt dan in een heerlijk ontspannen toestand.

Hoe zie je dat een kat ontspannen Hersenwerkt?

Is je kat geconcentreerd aan het zoeken, met bewuste bewegingen, oren naar het materiaal gericht en een lijf dat soepel beweegt? Dan weet je dat jouw kat ontspannen is tijdens het Hersenwerken!

Op de foto Tobias die op relaxte wijze een voertje naar zich toe haalt.

Tip van de maand: Organiseer een Struinfeestje

Struinen… hou jij daar ook zo van? In een winkel rondneuzen zonder dat je naar iets op zoek bent. Bij een legpuzzel een beetje door de stukjes zoeken naar een bepaald kleurtje. Langs het strand kijken wat er zoal is aangespoeld. Allemaal voorbeelden van hoe wij mensen struinen.

Katten vinden struinen ook heerlijk. Je zult het vast wel zien als er tassen met boodschappen binnen staan; grote kans dat je kat komt kijken wat er in zit. Maar ook als er ergens een deur opengaat van een ruimte die normaal dicht zit… menig kattenbaasje zal herkennen dat de kat in no time nieuwsgierig rondloopt!

Het idee van het struinfeestje is dat je kat langs voorwerpen gaat waar lekkers op en rond ligt. Deze voorwerpen liggen of staan verspreid over een oppervlak en je kat loopt daar tussen en zoekt het lekkers. Het oppervlak bouw je op: eerst 30 bij 30 centimeter en je vergroot het oppervlak als je merkt dat je kat door heeft dat er verderop ook nog wat lekkers kan liggen. Zo gaat je kat hapje-stapje langs de verschillende voorwerpen.

Belangrijk bij het struinfeestje: het lekkers is direct te vinden, dus je kat hoeft geen moeite te doen. Het gaat om struinen, vinden, opeten en weer door.

In dit filmpje leg ik uit hoe een struinfeestje opgebouwd kan worden. Het is voor Hersenwerk voor honden gemaakt, maar de uitleg en inspiratie kan zeker ook voor katten ingezet worden!

Ik wens jou en je kat(ten) een ontspannen zomer!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2021