Heel Holland Hersenwerkt: Paasontbijtje
Benodigdheden
- eenvoudig Hersenwerkmateriaal (slinger, muffinvorm oid, bakjes)
- verschillende voertjes, zoals brokjes, snoepjes, evt. natvoer (afhankelijk van of dit kan met het gekozen materiaal)
Bij dit Hersenwerk gaat het er om dat je je kat beter leert kennen in waar hij graag voor Hersenwerkt en waarvoor hij minder enthousiast aan de slag gaat.
Het is hierbij belangrijk dat je het materiaal zo eenvoudig mogelijk houdt, zodat de focus daar niet naartoe gaat. Dit Hersenwerkje is een zogenaamde Hapsnap. Voertjes zijn makkelijk toegankelijk.
Stappenplan
Stap 1: Laat je kat kennismaken met het materiaal zonder voertjes er in.
Stap 2: Leg verschillende voertjes in het materiaal, houdt de diverse soorten lekkers apart van elkaar, zodat voor jezelf duidelijk is waar je kat als eerste op af gaat.
Stap 3: Observeer je kat terwijl hij aan de slag gaat met het Hersenwerk. Waar gaat hij als eerste op af? Is het naar wat hij het lekkerst vindt? Of kiest hij ervoor om te starten aan de kant waar hij zit? Loopt hij om het materiaal heen om de lekkerste voertjes te bemachtigen?
Door te observeren kom je erachter welke keuzes je kat maakt.
Stap 4: Vul zo nodig het Hersenwerk aan met de voertjes waarvan je merkt dat je kat die het meest met smaak verorberd.
Stap 5: Laat je kat net zo lang snuffelen tot hij zelf aangeeft voldoende gegeten te hebben en klaar is met zijn Paasontbijt.
De Magie van Hersenwerk: Jonge dieren en Hersenwerk
Het voorjaar is ook de tijd van jonge dieren. Geweldig om in de natuur al dat jonge grut te zien! Als je ze van dichtbij kunt observeren, zie je hoe deze kleintjes de wereld ontdekken en langzaamaan steeds meer leren. De ouderdieren laten hen kennismaken met de wereld en geven hen vooral daar heel veel ruimte in. Ontdekken, onderzoeken, neus stoten en successen behalen. Zo leert het jonge dier op eigen tempo wat er is en wat wel of niet prettig is.
Binnen Hersenwerk doen we precies hetzelfde! Als mensen met jonge dieren willen Hersenwerken, zeggen wij: “Doe voorlopig maar niks met Hersenwerk. Laat je kitten, puppy, veulen, konijntjes maar eerst kennismaken met allerlei materialen.” Vanuit de visie van Hersenwerk kiezen we er bewust voor om bij alle jonge dieren eerst een hele stevige basis te leggen. Dat doen we door het vanuit vrijheid te kennis te laten maken met materialen, geuren, structuren en ondergronden. Op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, met alleen de aanwezigheid van de eigenaar ter ondersteuning en als veilige haven. Net als in de natuur!
Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren
Vertel het ons!
Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.
Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!
Creatief idee: De oren van de paashaas
Heb jij een ervaren trekker en uitroller??
Gaaf… dan is dit een leuke uitdaging voor hem!
Wat heb je nodig??
- Wc-rolletjes
- Net zoveel doekjes als je wc-rolletjes hebt
- Zwarte stift of verf
- Lekkers voor je dier
Rol het lekkers in de doek, vouw de doek in het wc rolletjes en teken een gezichtje op het wc rolletje.
Stappenplan bij de Paashaasjes
Het lijkt heel simpel Hersenwerk maar de Paashaasjes zijn een echte Hersenkraker! Om het lekkers uit het Paashaasje te krijgen (zonder te slopen) moet je kat 2 verschillende technieken beheersen en herkennen.
Afrollen:
De oren van de Paashaas worden gevormd door een strak opgerold keukendoekje met lekkers erin. Laat je kat kennismaken met het materiaal, sommige katten vinden keukendoekjes niet prettig omdat er kleine ‘haakjes’ in zitten, de stof ‘plakt’ een beetje. Kies dan voor een andere stof
Stappenplan:
- Leg een ‘straatje’ van kleine voertjes diagonaal over het keukendoekje, rol het doekje strak op, zorg dat de eerste stukjes lekkers zichtbaar zijn en bied het doekje zo aan dat je kat recht van zich af kan duwen. Gaat dit ontspannen en gefocust dan naar stap 2.
- Vul het doekje zoals bij stap 1 maar draai het doekje bij het aanbieden een kwartslag. Het doekje rolt nu zijwaarts open en je kat kan zijwaarts gaan afrollen of zijn lijf verplaatsen. Gaat dit ontspannen en gefocust? Op naar stap 3
- Vul het doekje zoals bij stap 1 maar draai het doekje 180 graden. Je kat moet nu naar zich toe afrollen of om het doekje heen lopen om af te rollen.
- Vul het doekje zoals bij stap 1, leg het doekje nu in een kromming waarbij de opening van het straatje naar de kat toe ligt. Je kat moet nu iets harder duwen om het doekje te af te rollen.
Trekken:
Sommige dieren zijn meer geneigd om bek te gebruiken, veel katten kunnen heel gericht met hun poten werken. Welke techniek ze inzetten maakt niet uit als het maar doelgericht is. Voor sommige katten is dit best een lastige techniek. Als het teveel frustratie oplevert kun je ook na stap 1 doorgaan met de combinatie, waarbij je het rolletje verticaal (liggende paashaas) blijft aanbieden.
Stappenplan:
- Strooi wat lekkers over het midden van het keukendoekje, vouw het doekje losjes samen en duw hem een klein eindje in het toiletrolletje. Houd het wc-rolletje vast en bied hem horizontaal op neushoogte aan. De lichtste aanrakingen van het doekje zouden al succes moeten opleveren, m.a.w. ervoor zorgen dat het doekje uit het wc-rolletje valt. Heeft je kat dit een aantal keer succesvol gedaan ga dan naar stap 2.
- Vul het doekje als bij stap 1 en duw hem nu iets verder in het wc-rolletje, de kat moet nu iets meer moeite doen om het doekje uit het rolletje te krijgen, hierbij kan enige frustratie optreden (hoort bij het leerproces) maar je kat moet vlot genoeg succes kunnen hebben!
Lukt dit naar een aantal keer zonder frustratie? Op naar stap 3. - Bied het wc-rolletje nu gaandeweg steeds meer verticaal aan.
Gaan de beide technieken afzonderlijk van elkaar goed?? Dan kun je ze gaan combineren. Het kan zijn dat je kat hulp nodig heeft, vooral bij het uit het rolletje trekken van de oren (je moet het rolletje dan even vast houden 😉). Prima … ook (subtiel) helpen hoort bij Hersenwerk.
Uitgelicht: De kracht van mogen kiezen
Als onze katten mogen kiezen op welke plek zij het beste overzicht hebben, of ze naar binnen of buiten willen en of ze hun eten spelenderwijs of makkelijk willen bemachtigen, geeft hen dat een goed gevoel. Waarom? Omdat ze zeggenschap hebben over belangrijke zaken. Als katten mogen kiezen in hun dagelijks leven, zal dit een groot positief effect hebben op hun welzijn.
Mogen kiezen geeft ‘regelruimte’. Regelruimte geeft het gevoel van zelfstandigheid. Zelfstandigheid creëert zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt dat je lekker in je vel zit. Hoe fijn zou het zijn als jij, met kleine aanpassingen, jouw kat(ten) dit alles kunt bieden? Met het dagelijks aanbieden van Hersenwerk kom je al een heel eind tegemoet in de kracht van het mogen kiezen!
Een paar voorbeelden: Katten eten van nature de hele dag door kleine beetjes. Met verrijking en Hersenwerk boots je dit voor een deel na. Katten kiezen hun eten en moeten daar in de natuur ook moeite voor doen. Jij kunt dat ook creëren in een Hersenwerksessie met verschillende voertjes en uitdagende materialen. Katten hebben sterk ontwikkelde zintuigen, deze stimuleer je met Hersenwerk. Katten kunnen zowel op zichzelf zijn als van gezelschap houden en een vast maatje hebben. Met Hersenwerk ben jij het gezelschap én kun je kattenmaatjes ook samen laten werken.
Kijk eens goed naar jouw kat(ten) en ontdek welke keuzes jij nog kunt bieden. Je zult zien dat ook bij jouw kat(ten) de kracht van het kiezen al snel zichtbaar wordt!
Vertel het ons!
Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee. Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels! |
Veel Hersenwerkplezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor katten?
Met “Leer Hersenwerken met je kat in 7 stappen!” leg je een stevige basis voor een kattenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Hersenwerk InZicht: Vijf weken lang ontvang je elke week opdrachten, film je jouw eigen Hersenwerk sessies en deel je die met je medecursisten. Je wordt begeleid door één van onze docenten. Deze unieke cursus kost €125,00! Start je in juni? Boek nu met korting: € 95
Heb je naast katten ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!